Екологи б'ють на сполох через руйнування ґрунтів сільгосппризначення в Україні

Україна - друга держава у світі з кінця в списку держав за рівнем розораності, каже експерт.

Екологи нарікають на реальну та масштабну екологічну проблему, яка замовчується в Україні, - руйнування ґрунтів сільгосппризначення.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

Так, ситуація наразі склалася критична: щороку в Україні майже 500 млн тонн орних земель потерпають від ерозії, це призвело до зниження родючості ґрунту на площі понад 32 млн га. 

Читайте такожПроблеми зі зміною клімату загрожують центральній УкраїніЕксперт із землекористування Михайло Амосов пояснює, що найбільше у нашій країні потерпають від ерозії південні регіони – йдеться про вітрову ерозію. 

"А центральні регіони більше потерпають від водної ерозії та вітрової разом. Зараз таких деградованих земель через ерозію близько 13 млн га", – пояснює експерт.

Як йдеться у сюжеті, зупинити явище ерозії та зниження родючості ґрунтів можна лише різко скоротивши масштаби розорюваності, наприклад, у долинах річок, та вивівши з обробітку всі схили.

"Ми друга держава у світі з кінця в списку держав за рівнем розораності. Тобто більше, ніж наша держава, розораний лише Бангладеш. І у нас на цьому етапі рілля займає 57% країни - це значно більше фактично, ніж у всіх інших державах Європи разом узятих", - наголосив голова ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.