Вчені з'ясували, що косатки часто гинуть через людську діяльність

Автори сподіваються, що зібрані дані дозволять розробити природоохоронні заходи для захисту косаток від людської діяльності.

Косатки на північному сході Тихого океану часто гинуть в результаті зіткнення з судами, а деякі з них хворіють через проковтнуті рибальських гачків.

Читайте такожВчені дізналися про небезпечні бактерії на іклах деяких павуківДо такого висновку прийшли фахівці, пише N+1.

Команда вчених на чолі зі Стівеном Раверті з Міністерства сільського господарства Канади вирішила з'ясувати, з якими загрозами стикаються косатки на північному сході Тихого океану, де мешкає кілька популяцій цих китоподібних: п'ять м'ясоїдних, чотири рибоїдних, одна офшорна і гавайська.

До аналізу увійшли 53 випадки загибелі косаток різного віку, з яких у 22 випадках причину смерті вдалося певно встановити.

Принаймні чотири особини, що відносяться до різних вікових груп, померли через людську діяльність, три з них — в результаті зіткнень з корпусами і гвинтами судів. Ще у кількох косаток виявили сліди подібних зіткнень.

Нові дані свідчать, що фактор смертності через інциденти з кораблями і моторними човнами може серйозно впливати на деякі нечисленні популяції, що мешкають в районах з жвавим судноплавством.

Відзначається, що до загибелі косаток приводили не тільки антропогенні причини. Дві особини померли через інфекції, а ще кілька новонароджених і немовлят — через вроджені патології.

Також вчені відзначили у деяких загиблих косаток пошкодження, пов'язані з рибальським промислом, наприклад, проковтнуті гачки (у однієї молодої особини в результаті розвинувся сепсис, що призвів до загибелі). 

Автори сподіваються, що зібрані дані дозволять розробити природоохоронні заходи для захисту косаток від людської діяльності. 

Вам може бути цікаво