Мінекології має намір впроваджувати в Україні систему моніторингу якості повітря на прикладі Маріупольського комбінату Ілліча

На Маріупольському комбінаті Ілліча для моніторингу якості повітря встановили спеціальні підфакельні датчики.

Успішний досвід Маріупольського Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, що належить групі компаній "Метінвест", зі зниження шкідливих викидів у повітря в рази завдяки встановленим за кошти підприємства підфакельним датчикам, може лягти в основу дієвої системи моніторингу якості повітря за міжнародними стандартами по всій країні.

Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" заявив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський.

"Напевно, вже п'ять років Донецька область системно працює над цим питанням, голова місцевого департаменту екології поставив собі завдання і виконує його. До речі, в Маріуполі на комбінаті імені Ілліча є підфакельні датчики, підключені до корпоративної системи. Я бачив дані цих датчиків, вони показують зменшення викидів з 500 до 20 одиниць дрібнодисперсного пилу після реконструкції системи пилоочищення. Хочемо, щоб такі датчики були на всіх підприємствах, працюємо над тим, щоб об'єднувати їх в один реєстр викидів і переносозабруднювачів, як це робиться в європейській практиці", – зазначив Абрамовський.

При цьому міністр констатував, що виділені в 2020 році кошти на створення системи моніторингу якості повітря в результаті були перерозподілені з урахуванням пандемії коронавірусу.

"У нинішньому році нам виділили гроші з держбюджету на створення системи моніторингу, на ці цілі ми планували використовувати близько 100 млн грн. Однак бюджет перерозподілили у зв'язку з пандемією коронавірусу і гроші у нас забрали. На наступний рік ми знову запросили 200 млн грн на моніторинг, сподіваюся, гроші виділять. Міністерство і місцеві органи влади готові до того, щоб на умовах співфінансування побудувати сучасну європейську систему моніторингу якості повітря", – заявив він.

При цьому Абрамовський прогнозує, що при правильному підході та належному фінансуванні дієву систему моніторингу якості повітря в Україні можна було б створити за 5 років.

"Якщо все буде в порядку з фінансуванням, то першу частину роботи зробимо в наступному році. Насправді, 200 млн грн не так і мало. За п'ять років можна буде зробити систему з щільним покриттям по всій країні. До того ж нам треба проаналізувати ті датчики, які вже працюють. Якщо вони відповідають стандартам, їх теж можна підключити. Нам потрібно робити систему правильно, щоб вона була верифікованою, викликала довіру у експертів, чиновників і українців", – зазначив міністр.