На дрова пустили заповідний ліс: довкіллю завдано збитків на 145 мільйонів гривень

Директору філії державного підприємства "Ліси України" загрожує десять років тюрми.

На Одещині порубали на дрова заповідний ліс. Довкіллю завдано збитків на 145 млн грн.

Як повідомляє прес-служба Одеської обласної прокуратури, зараз посадовець філії "Ананьївське лісове господарство" державного підприємства "Ліси України" отримав підозру у перевищенні службових повноважень (ч. 3 ст. 365 КК України).

За даними слідства, у 2023 році він незаконно видав лісорубні квитки для проведення рубок на ділянках національного природного парку "Куяльницький", які є об’єктом природно-заповідного фонду. Спеціальні дозволи надавалися без дотримання вимог законодавства. У такий спосіб на території лісництва зрубано понад 1200 дерев різних порід та діаметрів.

"Відповідно до судової інженерно-технічної експертизи, збитки довкіллю оцінено в 145 млн гривень. За позовами Одеської обласної прокуратури суд скасував вказані лісорубні квитки та припинив рубку…", - наголошують у відомстві.

Як уточнили у територіальному управлінні ДБР у Миколаєві, про підозру повідомили начальнику філії, який незаконно видавав лісорубні квитки своїм підлеглим, для вирубки дерев під виглядом санітарного оздоровлення лісу. За цією схемою протягом 2022-2023 років зрубано понад 200 га природно-заповідного фонду. Фігуранту загрожує до 10 років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо арешту майна посадовця для забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

Як уточнили УНІАН у правоохоронних органах, фігурант, з подачі якого заповідний ліс пустили на дрова, - директор філії "Ананьївське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України". Вирубані породи: "Дуб звичайний", "Ясен", "Акація біла", "Берест", "Гледичія", "Груша", "Клен", "Софора" тощо.

© фото od.gp.gov.ua
© фото od.gp.gov.ua
© фото od.gp.gov.ua
© фото od.gp.gov.ua
© фото od.gp.gov.ua

Інші злочини в Одеській області

Нагадаємо, на Одещині у лютому 2023 року суд повернув у державну власність майно об’єднання санаторно-курортних закладів на курорті "Куяльник" вартістю близько 1 млрд гривень.

У суді було доведено, що приватне підприємство незаконно оформило право власності на приміщення санаторію площею понад 100 тис. кв. м. Південно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції, який "не побачив" порушення законодавства, та ухвалив нове рішення. Зокрема, скасував рішення реєстраторів, визнав право власності за державою в особі Фонду державного майна України. 

Вас також можуть зацікавити новини: