На Поліссі активісти хочуть поновити давню дику породу коней (відео)

Поблизу зони відчуження саме цій породі усе підходить.

Коні, яких ми майже втратили. На Поліссі активісти хочуть поновити давню дику породу коней, аби вони знову жили в тамтешній природі.

Народжені на болотах, вигодовані осикою, не бояться холоду. І, наголошують етнографи, такі важливі для відродження культури, йдеться в сюжеті ТСН.

Неподалік Чорнобильської зони ліниво пасеться табун. Юрко переконує, це нащадки поліської породи.

Чорна грива і вкраплення інших кольорів, темні копита. Якщо ззаду подивитесь, яскраві полоски, ось тут. Це ознаки дикого коня. Дикі коні були отакі, - каже Юрій Ягусевич, власник стайні.

Поліського коня дуже легко впізнати. Він невисокий, кругленький, з дуже добрим характером.

Поблизу зони відчуження саме цій породі усе підходить. 

Читайте такожУ США клонували коня Пржевальського

Вона може пити з болота і їсти осоку, бо вони формувалися тисячоліття в цих болотах поліських. Тобто, якщо взяти звичайного коня і завезти, то він захворіє, - продовжує власник стайні.

Юрій порахував, якщо знайти гроші, то вже за 15 років можна буде поновити поліську породу і навіть посилити у дикій природі. Поки ж у його табуні шість кобил "поліщучок" та один жеребець. Він не "поліщук", а "гуцул". 

Купити поліського жеребця складно. Господарі не хочуть віддавати мирних та роботящих помічників. Тому селекціонери чекають на "правильних" лошат. 

Ідеєю поновити коней-поліщуків захопилися етнографи. В історії поліщуків кінь був не лише напарником з важкої праці. Поліських коней запрошували в дім на Різдво, вони супроводжували поховання чоловіків. І вже точно не обійдеться без коней весілля. 

Коня, під час обряду, заводили для певної місії. По-перше, він мав вказати цнотлива, чи не цнотлива молода. По-друге, він мав вказати чи з добрими, чи зі злими помислами прийшла зараз оця родина, - каже етнограф Наталка Лещенко.

Лише зовнішніх ознак для коней буде замало. Породу перевірять вчені Європи.

Вас можуть зацікавити наступні новини: