В Україні коні Пржевальського живуть в Чорнобильській зоні \ www.facebook.com/nbk.loshadka

Лоша народилося в серпні у ветеринарній клініці Техасу. Його клонували з ДНК коня Пржевальського, яка була заморожена в зоопарку Сан-Дієго в 1980 році.

Генетичний матеріал вчені взяли з Біобанку в Сан-Дієго: зразки належали жеребцю, який народився в 1975 році у Великобританії і з 1978 по 1988 рік жив в США. Його ДНК зберігали 40 років - і тепер використовували в клонуванні, передає naked-science .

Читайте такожУ Новій Зеландії вчені вивели кіз, які даватимуть молоко проти раку Під час експерименту дослідники співпрацювали з товариством охорони дикої природи Revive & Restore і ViaGen Equine - компанією, яка клонує коней і домашніх тварин.

Відео дня

«Ми працювали з кращими науковими умами і використовували дорогоцінний генетичний матеріал, що зберігався в нашому біобанку», - розповів Пол А. Бариба, президент зоопарку.

Лоша, яке народилося в результаті клонування, назвали Куртом, в честь доктора Курта Беніршке, засновника програми досліджень в галузі охорони природи в зоопарку і міжнародного Біобанку San Diego Zoo Global (SDZG) Frozen Zoo, який з 1975 року збирає і зберігає генетичний матеріал зникаючих тварин.

«Це лоша стане однією з найважливіших особин свого виду», - зазначив Боб Вейзе, головний спеціаліст з біологічних наук в зоопарку Сан-Дієго.

Вчені вважають, що воно допоможе відновити популяцію. Дитинча народилося цілком здоровим і в майбутньому зможе дати потомство.

«Він брикається і намагається відбиватися, коли хтось порушує його особистий простір, - розповів Шон Уокер, головний науковий співробітник ViaGen Equine. - А ще він постійно вимагає, щоб його годувала сурогатна мати». Скоро лоша переведуть в сафарі-парк в Сан-Дієго, щоб воно навчився жити в стаді.

«Передові репродуктивні технології, включаючи клонування, врятують деякі види, і дозволять нам відновити генетичну різноманітність, яку в іншому випадку може бути втрачено», - заявив Райан Фелан, виконавчий директор Revive & Restore.

Коні Пржевальського - не єдиний вид, який компанія намагається відродити за допомогою біотехнологій. Зараз група працює над клонуванням шести тварин, в тому числі шерстистого мамонта, який вимер 4 тис. років тому.

Фахівці зоопарку Сан-Дієго впевнені, що їхній успіх в майбутньому забезпечить генетичну різноманітність, необхідну для виживання коней Пржевальського.

Коні Пржевальського:

  • Коні Пржевальського - знаходяться під загрозою зникнення тварини, які жили в Монголії.
  • Останній раз в дикій природі їх бачили в 1969 році.
  • Дослідження і програми розведення допомогли зберегти їх в неволі. Майже всі сучасні представники - нащадки 12 особин, які колись народилися в степах.
  • В Україні коні Пржевальського водяться в Чорнобильській зоні.