На українську антарктичну станцію раптово завітали пінгвіни (фото)

На думку фахівців, птахи повернулись на станцію через аномально теплу зиму.

На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» спостерігають неочікуване повернення пінгвінів дженту, які покинули її околиці у травні.

Читайте такожІмператорських пінгвінів в Антарктиді виявилося на 20% більше, ніж вважалося

Як повідомляє у Facebook «Національний антарктичний науковий центр», ще в кінці травня останній пінгвін покину станцію і поплив у більш теплі місця, адже в Антарктиді наразі розпал зими. Пінгвіни є типовими мешканцями острову Галіндез, де розташована станція. Але вони мешкають там у всі сезони, крім зими. 

Тепер же на станції зафіксували п’ять пінгвінів, які несподівано для цієї пори року повернулися.

«За словами біолога 25-ої української антакртичної експедиції Александра Салганського, зазвичай масове повернення пінгвінів на острів спостерігається у другій половині жовтня (відповідає квітню у нашій півкулі). У попередні роки острів взимку був майже весь скутий кригою, зими були сніжні і люті, але цього року зима видалась аномально теплою», – йдеться у повідомленні.

  • Довідка УНІАН. Академік Вернадський - єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією.
  • Зміна клімату є одним з головним викликів, що стоять перед людством у ХХI столітті. За оцінками науковців, вже сьогодні тисячі людей по всьому світу гинуть від згубних наслідків кліматичної кризи, але офіційне документування смертей не враховує вплив цих масштабних екологічних катастроф.
  • На думку експертів, вже до 2050 року близько 80% мегаполісів на планеті матимуть інший клімат.