Супутник показав, що в Антарктиді імператорських пінгвінів на 20% більше, ніж вважалося / фото ua.depositphotos.com

Дослідники Британської Антарктичної місії Пітер Фретвел і Філіп Третен за допомогою супутникових знімків виявили 11 досі невідомих колоній імператорських пінгвінів у Антарктиді.

Про це вони написали в науковому виданні Remote Sensing in Ecology and Conservation, пише Громадське.

Супутникові знімки, які аналізували вчені, зробив апарат "Сентінел-1", запущений у 2015 році Європейським космічним агентством у межах програми "Коперник". Ця програма передбачає стеження за змінами земної поверхні й фіксування наслідків стихійних лих.

Відео дня

Імператорські пінгвіни живуть у висотних, важкодоступних районах, де температура сягає до -50°С. Крім того, вони потребують лід для розмноження. Тому вивчати їх важко. Раніше дослідники вивчали супутникові знімки низької якості (інших не було) і визначали присутність колоній пінгвінів за їхнім послідом. Але на знімках поганої якості не завжди видно такі сліди від менших колоній.

Читайте такожІмператорський пінгвін навідався до українських полярників в Антарктиді (фото)

Саме завдяки високій роздільній здатності "Сентінела-1" Фретвел і Третен змогли виявити тим же способом менші колонії імператорських пінгвінів. Якщо точніше, то вони підтвердили існування трьох, про які повідомлялося раніше (але тоді не було доказів їхнього існування), і відкрили ще вісім нових. Загалом таких колоній тепер налічується 61.

Особливість відкритих британцями колоній - у тому, що вони невеликі (налічують кількасот пінгвінів) і розташовані близько до берега. Останнє дає Фретвелу й Третену підстави вважати, що вони першими відчують на собі наслідки глобального потепління.

"Те, що ми знайшли ці нові колонії, - це добре. Але вони розташовані там, де, як засвідчують останні прогнозні моделі, популяція пінгвінів скорочуватиметься. Птахи в цих місцях - наче "канарки в шахті": нам треба уважно стежити за цими місцями з тим, як на регіон впливають зміни клімату", - вважає Третен.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені досліджують життя антарктичних пінгвінів, щоб попередити зниження їхньої популяції.