Через дорогий цукор в Україні подорожчали кондитерські вироби на 15-20%.
В Україні сьогодні ціна на цукор у два рази вища, ніж в Європі, через що багато галузей переробки програють конкуренцію на внутрішньому та експортному ринках, куди продають свою продукцію.
Про це на прес-конференції повідомив президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.
Читайте такожДо середини літа в Україні зміниться ціна на цукор - прогноз
"Протягом вже 11 місяців наша переробка отримує цукор за найвищою у світі ціною. Вартість цукру на Лондонській біржі впала до 432 доларів за тонну, в той час, як в Україні ціна зросла до більш ніж 780 доларів за тонну. Тобто сьогодні ціна на цукор в Україні майже у два рази вища, ніж європейська ціна", - сказав він.
Виробництво цукру в цьому сезоні склало 1,2 млн тонн при споживанні всередині країни 1,5 млн тонн. З урахуванням імпорту, дефіцит становить 60-70 тис. тонн.
Балдинюк також зазначив, що це призвело до подорожчання кондитерських виробів на 15-20%.
Представники галузі просять Верховну Раду застосувати тимчасову квоту на безмитний імпорт 60 тис.тонн цукру, щоб покрити дефіцит.
"Це не заподіє істотної шкоди цукровій галузі, яка зараз є власником дефіцитного товару та отримує непоганий прибуток. В іншому випадку, ситуація, що склалася, буде надалі призводити до складних економічних наслідків", – додав Балдинюк.