До кінця року в Україні подорожчає популярний продукт: до яких цін готуватись

Протягом 2025-го року макарони вже додали 10% до своєї вартості.

Вже до кінця року макаронні вироби в Україні здорожчають в межах 3-10%. Такими прогнозами діляться експерти та учасники ринку в матеріалі видання "Телеграф".

"Однозначно піднімуться ціни. Але не буде високого підняття, на невеликий відсоток. Зараз піднялось борошно у ціні десь на 3-5 %. Як правило, максимум через місяць ціни зростають. Тобто таке зростання може бути в грудні на макарони", – вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

В той же час окремі виробники планують піднімати ціни на макарони на більший відсоток – до 10% – аби вже не переписувати цінники в найближчі кілька місяців.

"Я сподіваюся, що ми в кінці листопада піднімемо ціну, і більше не будемо. Я дуже на це сподіваюся, якщо нічого не зміниться, хоча б до кінця лютого, можливо, навіть до березня", – каже керівник відділу збуту ТМ "Ярка" Валерій Сердюков.

Підвищення цін у окремого виробника макаронних виробів не відбувається в один момент – процес не настільки простий і має певні нюанси – тож постачальникам простіше переписувати ціни рідше, але на більший відсоток, кажуть експерти.

"Переговорний процес про підняття ціни досить непростий і болючий. Заради 1% його розпочинати не варто. Тому, як правило, цей процес ініціюється, коли собівартість зростає десь на 3-4 %, тоді намагаються підняти на 5 % на продукцію", – зазначає віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

Тараненко повідомляє, що за останні 2-3 місяці ціна на макарони майже не змінювалася. Загалом протягом 2025-го року вони здорожчали приблизно на 10%.

Чому будуть дорожчати макарони

Головними чинниками, які впливають на вартість макаронних виробів, учасники ринку називають здорожчання сировини та два основні виклики воєнного часу – відключення електроенергії, що змушує додатково витрачати на генератори та паливо для них, та брак робочих рук.

"Немає водіїв, немає кого посадити за кермо. Водії їздять по дорогах, і їх просто з-за керма витягують і забирають на службу. Зараз вже на зарплату, наприклад, 30 тисяч – водії просто сміються. Хоча ще рік назад це була конкурентна сума", – каже Тараненко.

Борошно цьогоріч вже подорожчало приблизно на 10%, що і стало головним чинником повзучого здорожчання кінцевої продукції. Зараз підприємства стикаються ще і з дефіцитом високоякісної сировини.

"Для виробництва макаронів потрібно борошно з підвищеними показниками клейковини, білизни, а такого борошна у нас кожного року все менше і менше, на жаль, тому саме цей сегмент дорожчає трошки більше, ніж в середньому пшениця", – пояснює Тараненко.

Ціни на продукти в Україні – інші прогнози

Загалом вартість харчових продуктів у листопаді має залишатися на стабільному рівні з незначним здорожчанням в межах 1,5%, прогнозує в розмові з УНІАН економіст Олег Пендзин. Справжнє зростання цін через сезонний фактор припаде на грудень.

Ще довше мають лишатися незмінними ціни на овочі борщового набору – мінімум до кінця року, каже УНІАН президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник. Він пов’язує це з неможливістю зберігати щойно зібраний фермерами врожай.

Вас також можуть зацікавити новини: