Вже в середині грудня українці відчують на собі зростання вартості харчів.
В Україні перед Різдвом та Новим роком традиційно зростуть ціни на продукти харчування – в межах до 10%.
Таку думку в розмові з УНІАН висловив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
"У другій декаді грудня ми побачимо, потихеньку, невеличке зростання цін. Здорожчає в першу чергу те, що ви будете ставити на святковий стіл – яйця, молочка, м’ясо. Воно десь на 7-10% може підскочити в ціні, а потім опуститься", – прогнозує Пендзин.
Економіст припускає, що високі ціни на харчі після різдвяних та новорічних свят мають "осісти".
"Гаманець людський – він не гумовий, обмежений. От ви й маєте відповідь. Звідки у людей візьмуться гроші?" – задає риторичне питання Пендзин.
Вартість курятини в Україні впродовж грудня може зрости на 15-20% через необхідність використання виробниками альтернативних джерел електроенергії. Крім того, робота на генераторах не тільки впливає на собівартість курятини, але й підвищує ризик втрати поголів’я птахів, що може мати тяжкі наслідки в довгостроковій перспективі.
Виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко розповів, що в такому ж діапазоні, що й курятина, до кінця року можуть зрости ціни й на курячі яйця. Ключовим драйвером здорожчання він знов ж таки називає електроенергію.