Зазначається, що ціни на м'ясо в травні незначно похитнулися вгору.
Ціни на овочі в Україні в травні зростали через дорожчу продукцію нового врожаю. При цьому ціни на молоко пішли вниз, а найбільше падіння показали яйця.
За даними Держстату, у травні середні ціни на яйця впали на 14,6% до 28,6 гривень за десяток. При цьому молоко подешевшало на 1,9% до 38,7 гривень за літр.
Водночас статистичне відомство вказало, що капуста подорожчала на 16,3% до 23,6 гривень за кілограм, цибуля - на 61,8% до 25,9 гривень за кілограм, буряк - на 43,4% до 25,5 гривень за кілограм, морква - на 37,7% до 16,6 гривень за кілограм.
Що стосується м'яса, то зафіксовано незначне збільшення ціни в травні порівняно з квітнем. Ціни на крупи фактично залишилися на тому ж рівні.
Керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович зазначила, що ціна на овочі, які входять до борщового набору (капуста, картопля, буряк, морква, капуста), істотно змінилася впродовж року, а через часті вимкнення світла надалі ціни можуть зростати через витрати на генератори для теплиць.
При цьому вона зазначила, що ціни на сезонні овочі влітку можуть змінюватися залежно від кількох чинників: врожайність, попит і пропозиція, логістика і постачання, а також енергетичні витрати.