Глава Держгеокадастру заявив про виведення у приватну власність мільйонів гектар державної землі

Держгеокадастр опублікує дані про кожного власника землі і родовищ і про те, скільки з цього сплачено податків.

За роки незалежності України в приватну власність були виведені мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення, а також родовища надр.

Про це заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко під час земельного форуму «Земля – народу» в Чернігівській області, в якому бере участь президент України Володимир Зеленський.

Читайте такожЗеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення в комунальну власність

"Коли ми, завершуючи аудит, за ці чотири місяці наклали публічну кадастрову карту України на публічну карту надр України, ми побачили, що ті мільйони гектарів землі, які були виведені з державної в приватну власність, були виведені не просто землі сільськогосподарського призначення, були виведені і українські надра. Нафтогазові родовища в Полтавській області, унікальні запаси ільменітів в Житомирській області, унікальні запаси літію, виведені в приватну власність по два гектари, запаси бурштину від Волині та Рівного до Житомирщини та ряд інших надр по два гектари в безкоштовну приватизацію", - сказав він.

Похибка земельного балансу

За словами Лещенка, земельний баланс України має понад 5 млн гектарів землі. При цьому він зазначив, що велику роль у передачі держземлі у приватну власність зіграли попередні чиновники та всі, хто був при владі, причому цей процес мав чіткий регіональний характер.

"Коли були "донецькі", то більше акцентували приватизацію саме в Донецькій області. Прийшли Вінницькі "міцні господарники" - вивели понад 80 тисяч гектар у приватну власність тільки після Майдану", - сказав він.

Також Лещенко зазначив, що після сьогоднішнього Указу президента Зеленського про передачу понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність на балансі держави залишиться близько 750 тис.га державної землі.

"Згідно з даними Державного земельного кадастру, після передачі понад 2 млн га землі в Україні безпосередньо в Держгеокадастрі залишається 750 тис.га землі державної форми власності сільськогосподарського призначення. Ця земля знаходиться на правовому титулі - на акті постійного користування. Йдеться про землю академії наук, Міністерства оборони, пенітенціарної служби, Міністерства освіти, а також колишніх державних підприємств Міністерства АПК, які сьогодні передані до Фонду держмайна на приватизацію», - сказав він.

Враховуючи це, Лещенко назвав брехнею заяви політиків про те, що у власності у держави знаходяться мільйони гектарів землі.

"В Україні 10,4 млн га державної форми власності сільськогосподарського призначення не існує. Це була брехня. Вводили в оману і стверджували, що є ця земля. Насправді її немає. 1,7 млн га земель державної форми власності були передані в комунальну власність у 2018-2019 роках", - сказав він

Також Лещенко пообіцяв, що Держгеокадастр опублікує дані про кожного власника землі та родовищ, а також про те, скільки з цього сплачено податків.

Хронологія подій

  • 28 квітня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений у березні парламентом закон, який запроваджує ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.
  • На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис.гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.
  • 15 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність.