Закон забороняє продаж земель комунальної власності / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільськогосподарського призначення з державної в комунальну власність.

Церемонія підписання документа відбулася під час земельного форуму "Земля - народу" в Чернігівській області. Трансляція заходу велася на сторінці офісу президента в Facebook.

Читайте такожЗеленський підписав закон, що має забезпечити прозорий доступ до геокадастру

Відео дня

"Саме громади краще знають, як організувати своє життя, де має бути дитсадок, школа, комунальні дороги, садові насадження та промислові об'єкти. Є ключовий момент, без якого децентралізація не може бути завершена в Україні, - це передача земель безпосередньо громадам. Сьогодні цей важливий крок буде зроблено", - підкреслив Зеленський і підписав указ "Про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної в комунальну власність".

"Я всіх вітаю: 26 жовтня всі новостворені громади мають отримати землі в комунальну власність і зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку і добробуту своїх громад. Ми повертаємо землі людям з центру - на місця", - заявив президент і додав, що це логічно і справедливо.

"Важливо, що закон забороняє продаж земель комунальної власності, і це гарантія, що наступні покоління наших українців залишатимуться господарями своєї землі. Всього Місцеве самоврядування отримає у власність 2 млн гектарів землі - це дійсно історичний день», - підкреслив Зеленський.

Хронологія подій

  • 31 березня 2020 року народні депутати підтримали законопроект про відкриття ринку землі.
  • 28 квітня Зеленський підписав закон, який вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року розмір концентрації збільшиться до 10 тис.гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.
  • Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами та юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, щодо яких діють спеціальні економічні та інші санкції.