"Не унікальна подія": у Мінагро назвали причини масштабних протестів польських фермерів

За словами міністра, протест аграріїв не спрямований проти України.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольский зазначив, що масштабні страйки польських аграріїв, які вони оголосили 24 січня, не є якоюсь унікальною подією, адже схожі акції відбувалися протягом останніх двох тижнів і в інших європейських країнах. Про це він повідомив в ефірі національного телемарафону.

"Приклад Румунії. Вони по черзі страйкували на кордонах усіх країн, потім були у нас. Вони мають чотирнадцять вимог, які висунули румунському уряду, жодна з них безпосередньо не пов'язана з Україною. Ці вимоги пов'язані із транспортом, сертифікацією, пересуванням усередині країни, перерозподілом дотацій", – заявив Микола Сольський.

Страйк польських фермерів, за його словами, також має внутрішні причини і не спрямований проти України.

Планове скорочення європейських дотацій відбувається на тлі падіння цін та посилення конкуренції на світовому ринку. Все це, на думку Миколи Сольського, штовхає фермерів з країн ЄС до протестів і накладає відбиток на європейсько-українські взаємини.

Великий польський страйк

Датою проведення чергової акції польські фермери обрали 24 січня. Демонстрації відбуваються у понад 150 місцях по всій країні.

Ключовою вимогою фермерів є зупинка "безконтрольного імпорту сільськогосподарської продукції з України та інших країн за межами ЄС, які не дотримуються європейських стандартів". Ще одна вимога – перегляд спільної європейської політики у сфері сільського господарства.

Схожі протести відбувалися у Польщі торік. Ще у листопаді перевізники почали блокувати прикордонні переходи з Україною. У січні вони досягли угоди з польським урядом та розблокували пункти пропуску.

Незабаром найбільший пункт пропуску на кордоні з Україною – "Ягодин-Дорогуськ" – відновив роботу.

Вас також можуть зацікавити новини: