В Україні дорожчає "молочка": названо нові ціни на основні товари

Виробники молокопродуктів не збираються стимулювати продажі акціями або зниженням базових цін.

Більшість виробників молочних продуктів продовжують підвищувати ціни на свої товари.

Про це повідомили експерти дослідницької компанії Infagro.

"Виробники не мають наміру стимулювати продажі особливими акціями і тим більше зниженням базових цін. Більшість із них продовжує намагатися збільшити ціни на свою продукцію", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що провідні гравці ринку свіжих молокопродуктів в середині лютого виставляють основні позиції за такими цінами: молоко 2,5%, плівка – 27,0-29,0 грн/л; кефір 2,5%, плівка – 30,0-33,0 грн/л; сметана 15%, плівка – 70-75 грн/кг; сир кисломолочний 9% – 115-130 грн/кг.

"У лютому ринок свіжих молокопродуктів важко назвати активним. Слабкий попит обумовлений черговою хвилею пандемії, вимушеними затяжними канікулами в школах та університетах. Крім того, споживачі почали більше економити", - зазначили експерти.

Разом з тим, багато операторів сподіваються, що у другій половині лютого торгівля свіжими молокопродуктами активізується.

"Пік хвилі пандемії ніби минає, та й у період Масляної виручка зазвичай збільшується", - підкреслили аналітики.

За їхніми словами, у зовнішній торгівлі цільномолочною продукцією кардинальних змін немає. Експорт залишається лише на рівні 1,5 тис. т. Основні покупці української свіжої молочної продукції Молдова (48%) і Грузія (37%). Імпортна свіжа молочна продукція надходить з Польщі (59%), Німеччини (13%), Бельгії (12%) та Білорусі (9%).

Як повідомляв УНІАН, за даними Інституту аграрної політики, з 2018 року обсяги експорту української молочки суттєво знижуються.

У 2021 році ціни на молоко-сировину в Україні виросли з 35 євро/100 кг у квітні-травні до понад 40,0 євро/100 кг у вересні та понад 41,5 євро/100 кг – у жовтні.