Якість хлібу може погіршитися: український виробник збентежив прогнозом

Агровиробники неохоче пропонують зерно високої якості на внутрішній ринок.

Хоча цьогорічний урожай зернових дещо гірший за минулорічний, його достатньо для забезпечення внутрішнього попиту, тож критичних ризиків для виробництва немає. Але є нюанс щодо якості.

Про це УНІАН розповів перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко.

"Якісне борошно неможливе без зерна 2-го класу. Оскільки агровиробники неохоче пропонують його на внутрішній ринок, борошномельні підприємства не завжди можуть сформувати достатні партії. Тому ціна на борошно не знижується навіть у період збору врожаю", – розповідає Дученко.

За даними директора "Київ Хлібу", сьогодні тонна пшеничного борошна вищого ґатунку коштує близько 15 000 грн, а першого – 14 500 грн. До кінця року ціна може зрости ще на 2 000 грн.

"З огляду на те, що частка борошна в собівартості хліба складає 40%, його подорожчання додасть близько 5% до собівартості. У цілому до кінця 2025 року хліб може подорожчати до 20%", – зазначив Дученко.

Таким чином, виробники хліба будуть змушені або підвищувати ціни, або виробляти продукт більш низької якості для внутрішнього ринку. Водночас експорт продукції закордон зростає швидкими темпами – вона відповідає смакам вимогливих європейців.

Директор "Київ Хлібу" відзначає дві чіткі тенденції: скорочення споживання м’яких кондитерських виробів, здоби та "дорогих" видів хліба на внутрішньому ринку поруч з вищезгаданим стрімким зростанням експорту .

"Наприклад, експорт наших м’яких кондитерських виробів від початку повномасштабного вторгнення зріс у 8 разів. Загалом відзначається зростання експорту за всіма напрямками. Сьогодні 12% нашого експорту припадає на м’які кондитерські вироби, а 88% – на продукти тривалого зберігання, хлібобулочні вироби та заморожений хліб", – розаповів він.

Європейський споживач стає вибагливішим і поступово відходить від замороженого хліба. Водночас попит на продукцію тривалого зберігання та функціональні хлібобулочні вироби зростає. Саме тут українські виробники мають перспективу закріпитися, впевнений Дученко.

Ціни на продукти в Україні – останні новини

Продовольча інфляція в Україні залишається високою, хоча темпи її поступово сповільнюються. Так, в порівнянні з липнем минулого року ціни на продукти зросли майже на 20%. Причому найбільше здорожчало м'ясо та м'ясні продукти – на 25,4%. Хліб, хлібобулочні і борошняні вироби додали в ціні 15,7%.

Прогноз щодо ціни хліба в Україні до кінця року не песимістичний. Більше занепокоєння викликає ситуація вже після Нового року. Якщо фермери й надалі утримуватимуться від продажів або продаватимуть жито невеликими партіями, дефіцит на внутрішньому ринку може посилитися.

Вас також можуть зацікавити новини: