Рада схвалила законопроект щодо розпаювання земель держпідприємств

Депутати схвалили розпаювання земель Мінекономіки, Міноборони, Національної академії аграрних наук, Державної пенітенціарної служби та інших держпідприємств

Верховна Рада схвалила законопроект, який передбачає розпаювання земель державних підприємств і передачу земельних паїв під приватизацію працівникам та колишнім працівникам цих підприємств, а також іншим членам громад.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття в першому читанні законопроекту №3012-2 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на отримання земельної частки (паю)" проголосували 267 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Читайте такожМінекономіки розширило підтримку АПК зі страхування врожаю

Як повідомив з трибуни голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, близько 600 тис. га землі перебувають у користуванні держпідприємств Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства оборони, Національної академії аграрних наук, Державної пенітенціарної служби й т. ін.

"На цих підприємствах де-факто земля передається в оренду, що за документами приховується, наприклад, за договорами про спільну обробку землі або подібними схемами", - сказав він.

За словами Сольського, це заважає мешканцям громад реалізувати своє право на отримання безкоштовного земельного паю від держави.

"Законопроект передбачає, що до 40% земель цих підприємств, за умови, що вони йдуть на приватизацію, будуть розпайовані між працівниками та колишніми працівниками, а також співробітниками соцсфери даних населених пунктів. 20% земель передаються учасникам бойових дій на сході. І не менш 40% передаються на аукціоні в оренду", - пояснив депутат.

Він підкреслив, що прийнятий у березні 2020 року закон про ринок землі забороняє продаж земель держвласності, тому землі, не підлягають розпаюванню, будуть передані виключно під оренду без права відчуження.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, площа земель, що передається у власність одній особі, не може перевищувати 2 га.

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис. гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.