"Енергоатом" провів випробувальний пуск третього агрегату Ташлицької ГАЕС (фото)

Гідроагрегат дуже важливий для енергосистеми та енергонезалежності України, адже забезпечить додаткові маневрові потужності.

НАЕК "Енергоатом" провела випробувальний пуск третього агрегату Ташлицької гідроакумулювальної електростанції на Южно-Українському енергокомплексі.

Як передає кореспондент УНІАН, урочистий запуск відбувся 22 грудня.

"Випробування третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС - визначна подія. За останні два роки ми прискорили наші кроки з будівництва агрегату. Сьогодні ми будемо його випробувати", - сказав керівник "Енергоатома" Петро Котін.

За його словами, третій гідроагрегат дуже важливий для енергосистеми та енергонезалежності України. У пікові для енергосистеми  періоди агрегат надасть додаткові 150 МВт маневрових потужностей.

Після пуску третього гідроагрегату потужність Ташлицької ГАЕС у генераторному режимі сягне 480 МВт, а це майже половина потужності енергоблоку ВВЕР-1000.

Присутній на запуску міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що нові потужності Ташлицької ГАЕС виробляють дешеву та чисту енергію та є ще одним кроком до декарбонізації економіки України.

"Сьогоднішня подія без перебільшення є історичною. Адже це, по-перше, крок до енергетичної незалежності України. А ще - це крок до об'єднання енергосистеми України з енергосистемою Європи", - зазначив міністр.

В "Енергоатомі" також повідомили, що гідроагрегати Ташлицької ГАЕС запроектовані для роботи в чотирьох режимах: турбінному, насосному, а також у режимах синхронного компенсатора з насосним обертанням і синхронного компенсатора з турбінним обертанням.

У перших числах березня 2022 року заплановано підключення гідроагрегату №3 до мережі та початок його експлуатації в робочому режимі.

Уночі, використовуючи надлишкову електроенергію, гідроагрегати закачують воду у верхню водойму. Натомість у години пік вона скидається вниз, додаючи кіловатів у мережу. Таким чином, існує можливість оперативного реагування в будь-який час доби, зокрема, у разі аварії, обриву ліній електропередач.

Довідка УНІАН. Будівництво гідроагрегату №3 є продовженням розбудови Ташлицької гідро-акумулюючої електростанції, яку було спроектовано і частково збудовано у 80-ті роки з розрахунку на 10 гідроагрегатів. Гідроагрегати 1 і 2 були уведені в експлуатацію у 2006 та 2007 роках відповідно.

Ташлицька ГАЕС важлива для майбутньої інтеграції української та європейської енергосистем, оскільки в Євросоюзі приділяються особливі вимоги до наявності та швидкодії регулюючих потужностей.