"Нафтогаз" переведе побутових споживачів на нову модель розрахунків за газ

27 вересня, на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України звільнив членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" від держави.

Кабінет міністрів України визначив основні напрямки діяльності НАК "Нафтогаз України" на 2021 рік.

Одним з напрямків діяльності компанії визначено введення нового порядку розрахунку побутових споживачів. Відповідне рішення закріплено постановою КМУ № 1011 від 27 вересня 2021 року.

Уряд зробив кадрові перестановки в правлінні "Нафтогазу"

Основними напрямками діяльності компанії визначені:

1. Створення балансуючих груп для постачальників природного газу населенню, учасники яких можуть купувати газ у компанії в обсягах, достатніх для потреб населення, на рівних умовах і за фіксованою ціною на період до 1 травня 2022 року.

2. Постачання газу операторам газорозподільних мереж (ГРС, облгази) для покриття виробничо-технологічних втрат відповідно до умов встановлення тарифів на розподіл газу.

3. Сприяння переходу на нову модель розрахунків населення за природний газ, коли щомісяця споживач сплачує 1/12 від очікуваної річної вартості спожитого газу, розрахованої відповідно до профілю споживання.

4. Приведення умов розрахунків у договорах на постачання природного газу теплогенеруючим підприємствам та операторам ГРС, а також у договорах на реалізацію газу населенню відповідно до умов розрахунків побутових споживачів.

5. Укладання енергосервісних договорів зі споживачами, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів та отримують послуги з централізованого постачання теплоенергії, що дозволить таким споживачам не збільшувати видатки на неї завдяки здійсненню заходів з енергоефективності.

НАК "Нафтогаз України": що необхідно знати

  • НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, транспортуванням нафти, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.
  • 7 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив першому віце-прем'єр-міністру - міністру економіки Олексію Любченку протягом тижня оголосити конкурс з відбору чотирьох незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу". Шмигаль зазначив, що конкурс має закінчитися в листопаді 2021 року, а не пізніше 1 травня 2022 року має відбутися конкурс на посаду голови Правління наглядової ради.
  • 27 вересня, на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України звільнив членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" від держави в особі Юлії Ковалів, Наталії Бойко та Юлії Свириденко слідом за незалежними директорами, які подали у відставку на початку вересня.
  • 27 вересня 2021 року Кабінет міністрів зробив кадрові перестановки в правлінні Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", зокрема припинив повноваження двох членів Правління та призначив виконуючих обов'язки членів правління.