Перший в історії віртуальний прес-тур на Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (фоторепортаж)

«Метінвест» 18 червня провів перший в історії віртуальний прес-тур на Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, у ході якого співробітники підприємства показали, як проходить реалізація найбільших в історії країни екологічних проектів з модернізації комбінату і надали детальну інформацію про тонкощі реалізації таких проектів. У прес-турі взяли участь топ-менеджери компанії і генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков, а також журналісти провідних ЗМІ країни, а сама трансляція була виконана за допомогою програми Microsoft Teams.

Перші кілька хвилин задали тон всьому прес-туру. Організатори запустили відеоінсталяцію Art Of Steel, в якій під динамічну музику і яскравий відеоряд демонструється весь процес виробництва сталі в Україні.

Потім слово взяв директор департаменту медіа комунікацій групи «Метінвест» Володимир Равінський, який згодом і модерував зустріч. Він коротко розповів, що нам, журналістам, належить побачити, представив головних спікерів і в цілому пояснив, як буде протікати робота в такому незвичайному форматі, адже раніше в Україні подібного не проводилося.

У спеціальному чаті журналісти могли поставити свої запитання, які потім модератором озвучувалися представникам компанії.

Першим, хто зустрів працівників ЗМІ на комбінаті, став генеральний директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко.

Він розповів про найбільший екологічний проект з модернізації аглофабрики на комбінаті - реконструкції газоочисних споруд. Реалізація цього проекту дозволить досягти сучасних європейських екологічних стандартів.

Шевченко повідомив, що в дану модернізацію було інвестовано 150 мільйонів доларів, а сама реалізація проекту триває вже 7 років і до кінця цього повинна бути завершена. Зокрема, на ММК імені Ілліча виконали всі монтажні роботи, але не можуть завершити проект без фахівців з Італії, які не можуть приїхати через пандемію коронавірусу.

За його словами, після завершення проекту викиди в навколишнє середовище будуть знижені на 90 відсотків, а в місті Маріуполь рівень запиленості буде знижено на третину. При цьому раніше 80 відсотків від усіх викидів комбінату утворювалося саме на аглофабриці.

Працівник комбінату продемонстрував, як виглядає перша ступінь очищення газів, яка відповідає за першочергове повномасштабне очищення від пилу. Постачальником цього високотехнологічного обладнання є велика італійська компанія Termokimik, провідний виробник обладнання для промпідприємств у сфері охорони навколишнього середовища.

Своєю чергою Шевченко провів екскурсію по головному посту управління газоочисткою агломашин комбінату, показавши роботу сучасного обладнання з управління газоочисним комплексом.

Директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко також розповів про другий не менш важливий екологічний проект - будівництво сучасної газоочисної системи на доменній печі №3 комбінату, що також дозволить скоротити викиди в навколишнє середовище до європейських стандартів.

Він зазначив, що в цей проект інвестовано близько 31 мільйона доларів. Будівельні і монтажні роботи були розпочаті буквально восени минулого року. На сьогоднішній день проходять фінішні операції з пусконалагоджувальних робіт, і ця установка вже працює в тестовому режимі.

Журналістам наочно показали, як працює нова аспіраційна установка на доменній печі №3.

На фото нижче - «серце» аспіраційної установки – потужний димосос, який через рукавний фільтр витягає пил з ливарного двору.

Сама аспіраційна установка, простими словами, - це величезний пилосос. Встановлена на комбінаті установка має 14 секцій сучасних рукавних фільтрів, які не пропускають пил з ливарного заводу.

У цьому приміщенні знаходяться бункери, де збирається пил з фільтрів.

Згодом весь зібраний пил перероблять і повернуть у виробництво.

Зелені вогники свідчать про те, що установка працює і повністю справна.

Директор з капітального будівництва та інвестицій ММК імені Ілліча Олексій Харін наочно показав, як виглядають рукавні фільтри, встановлені на доменній печі №3.

Підприємство планує до кінця 2021 року оснастити такими ж настановами всі інші доменні печі комбінату.

Після того, як журналісти поставити всі питання працівникам комбінату, до онлайн прес-туру приєднався генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков, який протягом 40 хвилин спілкувався з пресою.

Риженков зазначив, що «Метінвест» пройшов перевірку на адаптивність до непередбачених ситуацій у вигляді поширення коронавіруснї інфекції (COVID-19). Компанія розраховує виконати план по виробництву сталі на 2020 рік, незважаючи на кризу. Також «Метінвест» не планує скорочення інвестиційної програми.