Україна пропонує "розвернути" Трансбалканський газопровід для наповнення українських ПСГ

Трансбалканський газопровід може зʼєднати газові ринки Східної, Центральної та Південної Європи.

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) запропонував створити гарантовану потужність для роботи Трансбалканського газопроводу у реверсному режимі, щоб поєднати газові ринки Південної з ринками Східної та Центральної Європи. Це дозволить задовільнити попит у Центрально-Східній Європі та дасть можливість зберігати блакитне паливо в українських сховищах, повідомляє прес-служба ОГТСУ. 

"Оцінка ринкового попиту, спільно проведена операторами ГТС України, Румунії та Молдови, показала потребу у 20 млн куб. м для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ. Трансбалканський коридор може задовольнити попит замовників, які планують транспортувати газ із Балканського напряму до споживачів Східної та Центральної Європи, а також надати можливість зберігати газ в українських ПСГ", - зазначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа під час зустрічі у Софії з операторами газових мереж Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії та Угорщини.

Оператор ГТС звернув увагу на потребу розширити потужності болгарської та румунської газотранспортної системи, адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є критичною точкою для забезпечення додаткового потоку.

Завдяки наявній інфраструктурі, Трансбалканський газопровід вже частково працює в реверсі: в 2023 році цим маршрутом прокачано понад 0,5 млрд куб. м природного газу. 

Трансбалканський газопровід

Трансбалканський газопровід - це газопровід, який проходить територією України, Молдови, Румунії, Болгарії та Туреччини. Після розпаду СРСР газопровід використовувався для постачання газу з Росії до Туреччини та інших країн регіону.

Питання з газом у Європі

У червні 2023 року повідомлялося про те, що у зв'язку з тим, що Європа швидко заповнює свої доступні сховища газу, країни шукають все більше і більше потужностей напередодні зими. 

Про те що європейські компанії закачують газ в українські сховища стало відомо в серпні. Як повідомили тоді в прес-службі НАК "Нафтогаз України", своє блакитне паливо іноземні трейдери можуть зберігати в Україні без розмитнення  впродовж 3 років та безперешкодно реекспортувати до газосховищ в інші країни.

Вас також можуть зацікавити новини: