Українська економіка потребує коштів від експорту електроенергії – Центр досліджень енергетики

Вже зараз Україна могла б експортувати електрику в деякі години і отримати такі потрібні економіці кошти, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. 

Він зазначив, що в результаті відновлення роботи вугільних станцій, активної роботи "зеленої" та атомної генерації, Україна зараз має профіцит та резерви в системі, які могли би бути направлені на європейські ринки. 

Харченко зауважив, що зараз йде аналіз можливості відкриття експорту з огляду на профіцит в системі та гостру потребу в коштах від реалізації електроенергії. 

"Скоро ми зможемо потрохи розпочинати дуже обережно, але невеличкий експорт. Грошей ми цих потребуємо точно, бо ми всі розуміємо, що під час війни економіка потребує будь-яких грошей", - зазначив Харченко. 

Він також пояснив, що в деяких регіонах постачання електрики обмежене не через дефіцит, а у зв’язку з пошкодженою окупантами мережею, яка зараз тільки відновлюється. 

Нагадаємо, колишній міністр енергетики Олексій Оржель висловив думку, що Україні вигідно експортувати електроенергію, враховуючи поганий фінансовий стан енергоринку.

Разом з тим експерти неодноразово звертали увагу на значні борги на ринку електроенергії, зокрема на балансуючому ринку вони складають 14 млрд грн, а заборгованість перед "зеленою" генерацією за 2022 рік склала 18 млрд грн.