ЗАЕС знову під загрозою: вночі станція втратила живлення з основної лінії – Енергоатом

У разі проблем з живленням головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе 4-й енергоблок.

Вночі 10 серпня тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ. В "Енергоатомі" попереджають – відключення резервної лінії загрожує втратою атомною електростанцією будь-якого зовнішнього живлення 

"У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)", – зазначають в компанії. 

Керівник "Енергоатома" Тарас Ткач зазначив, що в разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції". 

"В цьому випадку необхідно терміново "розхолидити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів", – зазначає Ткач.

В НАЕК наголошують, що такий режим важкий для реакторної установки, його тривале використання може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Новина доповнюється…