Рахункова палата зазначає високий ризик невиконання бюджету-2019

Це спричинить недофінансування запланованих видатків.

Рахункова палата України зазначає високий ризик невиконання плану доходів державного бюджету за підсумками 2019 року, що спричинить недофінансування запланованих видатків.

Читайте такожМінфін оприлюднив фінальний текст держбюджету-2020

Як наголошується на сайті відомства, в результаті зросте кредиторська заборгованість, витрати на погашення якої на 2020 рік не заплановані, а також буде відстрочено завершення інвестиційних проектів, що спричинить зростання кількості об'єктів незавершеного будівництва та їх вартості.

Як зазначили у Рахунковій палаті, навіть з урахуванням скорочення планових показників на 9,8 мільярда гривень недонадходження доходів загального фонду держбюджету становлять 51 мільярд гривень.

Зокрема, за січень-листопад план з податку на додану вартість з ввезених в Україну товарів не виконано на 12,4%, по акцизному податку з вироблених в Україні товарів – на 22,5%.

Наголошується, що в січні-листопаді фінансування загального фонду держбюджету здійснювалося передусім шляхом державних запозичень, які становлять 384,2 мільярда гривень, або на 0,2% вище плану.

При цьому план надходжень від приватизації держмайна не виконано на 96,6%.

Також повідомляється, що план видатків загального фонду держбюджету за 11 місяців виконаний майже на 8%, в тому числі за більшістю бюджетних витрат - з-за низької виконавчої дисципліни учасників бюджетного процесу.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України за листопад 2019 року отримав 88,831 мільярда гривень доходів, що на 8,6% нижче планового показника на цей період.

З початку року, за січень-листопад, держбюджет отримав 899,746 мільярда гривень доходів, що на 5,9% нижче планового показника на цей період.