БРСМ, Авантаж, КЛО, VST та МОТТО: стало відомо, які мережі автозаправок недоплатили податки за 2023 рік

Експерт повідомив, що загальною проблемою залишається закритість даних про сплату податків нафтотрейдерами.

Трійка лідерів щодо сплати податків поміж найбільших мереж АЗС за підсумками 2023 року залишилась без змін. Але друга половина ТОП-10 – біль. Директор Консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн на своїй сторінці у Фейсбук опублікував рейтинг сплати податків десяти найбільших мереж автозаправок за підсумками 2023 року.

Загалом трійка лідерів сплатила від 1,76 до 2,39 грн на літр пального, аутсайдери – від 0,53 до 1,09 грн.

"Трійка лідерів залишилась без змін. Друга половина ТОП-10 – біль. Не виправдала надій БРСМ. У 3 кв. податківці гарно витрусили з мережі додатково 300 млн грн (у 4,5 рази більше показника 1 та 2 кварталів). Здавалося, бізнес пана Біби міцно став на шлях виправлення. Ні. На жаль. У 4 кварталі податкове навантаження на літр впало до 0,7 грн/л – трохи вище рівня 1 та 2 кварталів. На тлі повідомлень про погіршення якості пального в мережі все виглядає сумно", – написав експерт.

За словами Куюна, місце БРСМ у 4 кварталі зайняла мережа Avantage 7.

"Її податківці "поголили" на 200 млн грн – в 9 разів більше, ніж у 1 кварталі 2023-го. Цікаво, як буде надалі? Як у БРСМ чи так, як має бути? Маловідома, але велика по українським масштабам мережа VST з рекламним слоганом "Ніштяк вам в бак" спробувала наприкінці 23-го теж здивувати, але по року "ніштяка" з податками не вийшло", – наголосив директор "А-95".

Він зазначив, що замикає ТОП-10 мережа МОТТО.

Разом з тим, експерт повідомив, що загальною проблемою залишається закритість даних про сплату податків нафтотрейдерами.

"Попри вимоги закону, податківці ці дані не публікують. Доводиться збирати по крихтах, включно з опитування сумлінних мереж, яким немає чого приховувати. Податківців я розумію, бо така інформація показує не тільки успіхи, а й недоліки в їхній роботі (а, можливо, й відверте кришування деяких неплатників). Але треба розуміти головне: податки – єдине джерело фінансування армії. Іншого нема. І суспільство має контролювати цей процес та допомагати податківцям та владі в цілому бути більш ефективними", – підсумував Куюн.