Гривня може зміцнитися до 21 за долар: експерт назвав умови

На думку фахівця, найближчим після отримання траншу часом гривня може зміцнитися до 25 грн/дол. В оптимістичному варіанті до кінця року курс може досягти позначки 21 грн/дол.

Отримання Україною траншу від Міжнародного валютного фонду дасть змогу гривні серйозно зміцнитися, вважає аналітик Інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Читайте такожСкільки коштує валюта в обмінниках: долар вище 27 гривень

«Коли Україна отримає гроші від МВФ, макроекономічну стабільність країни буде збережено. Іноземний капітал купуватиме ОВДП України, за рахунок чого дохідності за ними знижуватимуться, і вартість обслуговування державного боргу також знижуватиметься. Крім того, Україна отримає гроші від ЄС та Світового банку. Країна зможе профінансувати свій дефіцит бюджету, і з державними фінансами країни все буде добре, принаймні в найближчому майбутньому», - зазначив експерт.

На його думку, за рахунок цього курс гривні найближчим часом зможе зміцнитися до позначки 25 гривень за долар. Далі динаміка курсу української валюти може повторити свою динаміку в 2019 році, коли вона зміцнилася з курсу 28 грн/дол. у січні 2019 року до 23,2 грн/дол. у грудні 2019 року, прогнозує Федоров.

«Рівень в 25 грн/дол. - це мета в перспективі кількох місяців. Після цього гривня, найімовірніше, продовжить своє зростання. І я вважаю, що в консервативному варіанті до кінця року курс може сягнути позначки 24 грн/дол. У базовому варіанті гривня досягне рівня 23 грн/дол., а в оптимістичному варіанті до кінця року курс може сягнути позначки 21 грн/дол.», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковою-Холлар провели дистанційні обговорення з українською владою і досягли угоди на рівні персоналу за новою 18-місячною програмою фінансування stand-by на суму близько 5 млрд дол. для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 млрд дол. у другому кварталі 2020 року.

На 27 травня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 26,9 грн за 1 дол.