Ілюстрація REUTERS

Представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковой-Холлар 21 травня провели дистанційні обговорення з українською владою та досягли угоди на рівні персоналу за новою 18-місячної програми фінансування stand-by для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Читайте такожЗеленський підписав закон про банки

Про це йдеться в повідомленні МВФ в ніч на п'ятницю.

"Нова програма фінансування stand-by з запитуваною доступом до 3,6 млрд SDR (що еквівалентно 5 млрд дол. США) спрямована на забезпечення платіжного балансу та бюджетної підтримки, щоб допомогти владі впоратися з наслідками шоку від COVID-19, одночасно консолідуючи досягнення на сьогодні й просуваючи важливі структурні реформи, спрямовані на зменшення вразливості", - наводяться в повідомленні слова Владковой-Холлар.

За її словами, це гарантує готовність України повернутися до зростання і відновити ширші реформи, коли криза закінчиться. Очікується, що угода також стане каталізатором додаткової двосторонній і багатосторонній фінансової підтримки.

"Угода підлягає затвердженню керівництвом Фонду та Виконавчою радою МВФ. Розгляд правлінням очікується в найближчі тижні", - повідомляється в релізі.

Як повідомляв УНІАН, представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс раніше заявив, що фокус переговорів МВФ і України змістився на нову програму фінансування, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці та сфері охорони здоров'я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за трирічної програми розширеного фінансування обсягом 5,5 мільярда доларів, про яку домовилися в грудні 2019 року.

Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 мільярди доларів у другому кварталі 2020 року.