Меморандум з ЄС: Україна зобов'язалася ліквідувати фіскальну службу

Меморандум, серед іншого, передбачає удосконалення системи моніторингу ПДВ, розробку концепції електронного податкового аудиту та впровадження електронних касових реєстраторів.

Україна відповідно до умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським союзом в рамках макрофінансової допомоги Україні до 1,2 мільярда євро зобов'язалася провести конкурсний відбір на посади керівників Державної податкової та Митної служб після закінчення карантину, ліквідувати Державну фіскальну службу і прийняти в першому читанні проект закону про створення нового агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів.

Читайте також Кабмін доручили новому керівніцтву ДФС Перезавантажити відомство

Про це йдеться в тексті меморандуму, опублікованому народним депутатом Данилом Гетманцевим у своєму Telegram-каналі.

Згідно з документом, Міністерство охорони здоров'я України зобов'язаний передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів і індивідуальних засобів захисту держпідприємству "Медичні закупівлі України" і створити незалежний наглядову раду.

Також меморандум передбачає удосконалення системи моніторингу ПДВ, розробку концепції електронного податкового аудиту, впровадження електронних касових реєстраторів (програмні РРО), а також використання нових ІТ-рішень для прискорення митного оформлення.

Крім того, Україна взяла на себе зобов'язання створити нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів України шляхом прозорої процедури відбору, проведеного Конкурсною комісією з міжнародною участю, а також проводити конкурси для призначення на посади вищого рівня відповідно до Європейських принципів державного управління (в тому числі на посаді, тимчасово заповнені протягом дії карантину).

Серед обов'язків України - авторизація автономної системи електронного кримінального судочинства НАБУ/САП і завершення атестації прокурорів на регіональному рівні з початком процесу атестації на місцевому рівні.

У частині покращення бізнес-клімату Україна має сприяти блокуванню коштів на банківських рахунках шляхом надання дозволу на електронний зв'язок між виконавцями та банками й продовжити відновлення активів в державних банках.

Кабінет міністрів, згідно з меморандумом, зобов'язується переглянути та ввести нормативно-правову базу корпоративного управління для державних підприємств відповідно до основних принципів Організації економічного співробітництва і розвитку. Також уряд має скасувати спеціальний обов'язок суб'єктів ринку природного газу щодо надання послуг з постачання газу для потреб домогосподарств і надати всім споживачам можливість вільно обирати та легко змінювати постачальника безкоштовно і без обмеження доступу до відповідних даних або інфраструктурі.

Як повідомляв УНІАН, 23 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час свого візиту в Брюссель підписав меморандум про виділення Україні макрофінансової допомоги від Європейського Союзу на суму 1,2 мільярда євро.