Яким в Україні буде курс валют: прогноз експерта на найближчий час

Поступово, найімовірніше, буде встановлено єдиний курс валют, вважає експерт.

Протягом останніх двох тижнів на валютному ринку спостерігалося поступове зміцнення гривні, наступного тижня ситуація може дещо змінитися.

Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко. "Протягом 10-14 днів на валютному ринку спостерігалося поступове зміцнення гривні, коли готівковий курс "впритул" наблизився до офіційного курсу. Головні причини такого явища полягають в суттєвому збільшенні пропозиції", - сказав Марченко.

Пропозиція, за його словами, збільшувалася через те, що по завершенню трьохмісячних депозитів з конвертацією, які дали змогу придбати валюту за курсом на 10-12% нижче офіційного, частина громадян вирішила обміняти отриману валюту на гривню. Також на це вплинуло передсвяткове щорічне збільшення пропозиції готівки в середньому на 5-7% завдяки обміну частини заощаджень населення для необхідних витрат на Великдень.

"Крім того, зміцнення гривні відбулося на тлі низької інфляції, поступового зростання бізнес-активності та схвалення нової 4-річної програми співпраці України та МВФ з отриманням першого траншу у 2,7 млрд дол. Сюди ж слід додати зниження курсу в державних банках, який є орієнтиром, додатковим маркером і для обмінних пунктів. Іншими словами, виникли досить об’єктивні умови для поступового зміцнення гривні", - сказав експерт.

Марченко зазначив, що наступного тижня ситуація на готівковому ринку валют може дещо змінитися: за всіма ознаками попит і пропозиція перебуватимуть у гармонії і курс більш-менш стабілізується в коридорі 36,9-37,5 грн/дол. та 40-41 грн/євро; щоденні курсові коливання залишаться в межах 0,3-0,5 грн, а різниця між курсом покупки і продажу також буде мінімальною: в діапазоні 0,15-0,25 грн.

"Щодо подальшої ситуації на валютному ринку, то варто нагадати, що НБУ, запровадивши депозитні сертифікати під 25%, заохочує банківський ринок до розвитку довгострокових депозитних гривневих програм під збільшені відсотки. Тобто гривня має стати найбільш привабливою валютою для збереження і примноження заощаджень. Крім того, згідно з ухваленою програмою співпраці з МВФ, Україна взяла на себе зобов’язання з поступової лібералізації валютного ринку", - зауважив директор департаменту казначейства Cominbank.

Він вважає, що саме тому найімовірнішим і обґрунтованим сценарієм подальшого розвитку подій є поступове встановлення єдиного курсу валют, а базовим орієнтиром може стати саме офіційний курс: 36,57 грн/дол. і 39,9 грн/євро.

"Цей процес не відбудеться раптово: за певних сприятливих економічних, соціально-політичних та воєнних умов утворення єдиного курсу слід очікувати не раніше, ніж за 1,5-2 місяці", - додав Марченко.

Курс долара в Україні - що сьогодні варто знати

Як повідомляв УНІАН, курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва сьогодні послабився на 10 копійок - до 37,90 грн/дол. Щодо євро курс гривні послабився на 5 копійок і становить 41,15 грн/євро.

Варто зазначити, що офіційний курс долара в Україні вже тривалий час не змінюється. Національний банк України ще 21 липня минулого року підвищив вартість американської валюти на чверть, і вона почала становити 36,57 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: