Prozorro не може бути скасовано - Шмигаль

При проведенні держзакупівель з'являться нові критерії для українських виробників.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що введення локалізації, як кваліфікаційного критерію для участі в закупівлях, підтримає українську економіку, і не зашкодить функціонуванню системи Prozorro.

Про це Шмигаль заявив в інтерв'ю BBC-Україна.

Читайте такожМитниця продає через Prozorro 13 автомобілів

«Prozorro - це яскравий, ефективний інструмент, який визнали у Європі. Це хороший механізм подолання корупції. Тому Prozorro не може бути скасована, цей інструмент буде жити», - зазначив Шмигаль.

За його словами, йдеться про визначення нецінових критеріїв у державних закупівлях.

«Ми не говоримо про локалізацію, це суперечить нашим домовленостям з європейськими та світовими партнерами. Але ми говоримо сьогодні про визначення інших нецінових критеріїв у державних закупівлях. Це можуть бути критерії участі українських виробників у деяких сферах державних закупівель. Це важливо для підтримки власної економіки. Таким шляхом йде більшість країн світу, коли настала криза», - підкреслив Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що нецінові критерії не суперечать міжнародним домовленостям.

Довідка УНІАН. Систему Prozorro було створено у 2015 році, з 1 серпня 2016 року було поширена в Україні на всіх державних замовників при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тисяч гривень та послуг - понад 1,5 мільйона гривень. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а заощадження коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2020 року було запущено програму пошуку вразливості системи електронних публічних закупівель Prozorro.