Росію можуть відключити від системи SWIFT - посол України в США

Відключення від системи SWIFT негативно вплине і на партнерів Росії...

Найближчим часом санкції проти Російської Федерації будуть посилюватися і не виключено відключення Росії від системи SWIFT.

Про це посол України в США Володимир Єльченко заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте такожУ Німеччині не бачать шансів для повернення Росії до G7 через окупацію Криму та Донбасу

За його словами, відключення від системи SWIFT негативно вплине і на партнерів Росії.

"Саме тому дуже обережна позиція у багатьох інших країн. Але якщо буде така зухвала поведінка Росії, вони дочекаються і цього", - зазначив він.

SWIFT

SWIFT – це співтовариство всесвітніх міжбанківських телекомунікацій. За день через мережу SWIFT проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трлн доларів, у ній беруть участь понад 10 тис. фінансових організацій у 210 країнах. За статутом SWIFT, в кожній країні співтовариства створюється група членів та група користувачів. В РФ їх об'єднує асоціація "РосСВИФТ". При цьому ще в 2015 році Росія заявляла про намір створити альтернативну банківську систему.

Хронологія подій

  • 9 січня 2019 року Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що міжнародні партнери України розглядають можливість відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT) як останню серед можливих санкцій.
  • Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявляв, що поки не можна використовувати в якості обмежувального заходу відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT).
  • «Мене запитали про всілякі варіанти санкцій, включаючи SWIFT. І моя відповідь була такою: це буде «ядерний варіант», тому що це не тільки вплине на Росію, а також і на наших союзників. Тому їх — такі санкції — не можна виключати, але вони не є тим, що може бути використано», - заявив Волкер.
  • Тоді ж, економіст Олексій Кущ заявляв про те, що система міжнародних грошових переказів SWIFT, від якої регулярно погрожують відключити Росію, стала універсальною фінансовою зброєю США, або "фінансової нейтронною бомбою".