Лідери G7 / ілюстрація / REUTERS

Причиною виключення Росії з "Великої вісімки" стала анексія Криму та інтервенція на сході України, і поки РФ не має шансів для повернення до G7.

Про це в інтерв'ю для Rheinische Post заявив міністр іноземних справ ФРН Хайко Маас, пише ТСН.

На думку політика, "Росія сама може зробити найбільший внесок для відкриття дверей" до Великої сімки.

Відео дня

Читайте такожВ Євросоюзі заявили, що у Трампа немає повноважень повертати Росію в G7

"G7 і G20 - це два формати, які розумно узгоджені один з одним, у нас нема потреби ще в G11 або в G12", - пояснив Маас.

Також, відповідаючи на запитання про те, чи не списали в Європі Крим, він зазначив: "Ми працюємо в нормандському форматі над рішенням для Східної України та запроваження Мінських домовленостей. Але ми не забуваємо, що Крим належить Україні. Ми не можемо просто знизити плечима і погодитися з тим, що в 21 столітті просто так перекроюються межі Європи. Ми не надсилаємо сигналів Москві: коли буде врегульовано питання з сходом України, тоді буде врегульовано і Крим".

Раніше президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту чинити тиск на Росію та не пускати її до G7, поки Україні не повернуть окуповані території.

Пропозицію повернути РФ до клубу найвпливовіших держав світу раніше висловив Дональд Трамп. 

Нагадаємо, що у грудні минулого року прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо також жорстко відкинув думку про повернення Росії до G7, пояснивши, що "господар Кремля розуміє тільки політику сили, а тому про поступки з боку Заходу не може бути мови".