Рада ратифікувала меморандум між Україною та ЄС про отримання 1,2 мільярда євро

За ратифікацію проголосували 248 депутатів.

Верховна Рада України під час сьогоднішнього позачергового засідання ратифікувала меморандум про взаєморозуміння між Україною і Європейським Союзом про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в сумі до 1,2 млрд євро.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту (№0063) проголосували 248 народних депутатів за необхідного мінімуму 226 голосів.

Як сказано в пояснювальній записці до документа, законопроект був розроблений з метою набрання чинності для України підписаних 23 липня 2020 року в Брюсселі міжнародних договорів України щодо отримання макрофінансової (кредитної) допомоги Європейського Союзу в сумі до 1,2 млрд євро.

«У зв'язку з негативними фінансово-економічними наслідками, зумовленими поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, Європейським парламентом і Радою 25 травня 2020 року було ухвалено остаточне рішення про можливість надання «виняткової» макрофінансової (кредитної) допомоги країнам Європейської політики сусідства, зокрема Україні, для підтримки зусиль з подолання ними наслідків кризи, зумовленої поширенням COVID-19», - сказано в пояснювальній записці.

Відзначається, що, виходячи з умов запозичення в рамках попередніх чотирьох програм макрофінансової допомоги ЄС, процентна ставка запозичення за новою програмою на термін до 15 років прогнозується як прийнятна (до 2% річних), проте конкретний її розмір стане відомий лише під час виходу Європейської комісії на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, які перераховуватимуться Україні за тією ж процентною ставкою.

Читайте такожГроші ЄС не вплинуть на курс долара – Шмигаль

  • 23 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час свого візиту в Брюссель підписав меморандум про виділення Україні макрофінансової допомоги від Європейського Союзу на суму 1,2 млрд євро.
  • Україна відповідно до умов меморандуму зобов'язалася провести конкурсний відбір на посади керівників Державної податкової і Митної служб після закінчення карантину, ліквідувати Державну фіскальну службу й ухвалити в першому читанні проект закону про створення нового агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів.