Українським експортерам слід бути готовими до різких змін цін на їхню продукцію – експерти

З початку 2021 року спостерігається рекордне зростання цін на український експорт.

Українським експортерам слід бути готовими до різких змін цін на їхню продукцію, основу якої складають зернові, олійні, залізна руда та інша металопродукція.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу"

"На сьогодні ціна, скажімо, на ці продукти – вона зростає. Якщо говорити про пшеницю, то на сьогодні ціна складає маже 750 доларів, зростання цін продовжиться. Ми очікуємо, що вже в вересні ціна сягатиме 800 доларів, відповідно, є певні передумови для того, що ціна і далі буде зростати", – прогнозує керуючий партнер ІК "Атланта Капітал" Юрій Нетесаний.

Втім, експерти не беруться прогнозувати, як довго протримається нинішній "ціновий тренд" на сировинних ринках, адже світова економіка перебуває в процесі так званого переходу на інший технологічний устрій. Тож українським експортерам слід бути готовими до різких змін цін, причому в обидва боки.

При цьому профільні аналітики нагадують, що істотне пожвавлення української економіки, що спостерігалося останні квартали, дало непоганий ресурс для наповнення держбюджету. Зокрема, за перші 7 місяців року він поповнився на понад 680 млрд грн і перевищив аналогічний показник 2020 року. Відбулося це переважно за рахунок митних та податкових надходжень, і значну роль у цьому зіграв саме вітчизняний експорт сировинних товарів, світові ціни на які нині б’ють абсолютні рекорди.