Зеленський продовжив мораторій на стягнення застави за валютними кредитами

Дія мораторію триває до 21 квітня 2021 року.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті" № 895-ІХ, який Верховна Рада прийняла 16 вересня.

Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень-це не бідність

Як передавати прес-служба Глави держави, згідно з документом, до 21 квітня 2021 року триває дія мораторію на стягнення зазначеного майна громадян України та встановлюється заборона на примусове стягнення майна, якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного житлового будівництва.

"Мораторій продовжено з урахуванням ситуації, в яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, і, як наслідок, неможливості платити кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що також встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов'язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, і заборона кредитним установам поступатися на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.

"Закон сприятиме захисту майнових прав громадян з урахуванням погіршення їх фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби та впровадження у зв'язку з цим обмежувальних заходів. Документ надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • 16 липня Верховна Рада України прийняла закон, продовжує мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті.
  • 17 серпня президент України Володимир Зеленський ветував і надав свої пропозиції до закону. 16 вересня Верховна Рада України прийняла цей закон з правками президента.
  • Мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті, діє в Україні з 2014 року. Він був введений на період до набрання чинності Законом, що регулює питання особливостей погашення основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.