Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський вважає, що зарплата у розмірі 5-6 тисяч гривень хоч і є низькою, але не означає бідність.

Читайте такожПопит на роботу. Куди працевлаштовуватись українцям, які втратили роботу через коронавірус і карантин

Про це він заявив на прес-конференції за підсумками року роботи на посаді глави держави, коментуючи прогноз ЮНІСЕФ, що в Україні шість мільйонів людей можуть опинитися за межею бідності.

Відео дня

"Я вже не пам'ятаю всі цифри. Мені здається, що всіх людей, які будуть отримувати десь 5-6 тисяч гривень, в ЮНІСЕФ вважають бідними. Так, дійсно, це дуже маленька зарплата у порівнянні з європейськими або американськими стандартами. Я розумію, що у них 250 доларів - мізерна зарплата. У нас це теж маленька зарплата, але у нас це не бідність все-таки", - сказав він.

За словами президента, ЮНІСЕФ робить прогноз на підставі загальносвітової статистики, порівнюючи зарплату з іншими країнами, хоча в Україні і прожитковий мінімум, і середня зарплата менша, ніж у західних країнах.

Зеленський сказав, що прем'єр-міністр в найближчі місяці має подати програму збільшення мінімальної зарплати.

Раніше президент заявив, що за рік його перебування на посаді голови держави середня зарплата в країні зросла, хоч і не на стільки, скільки б хотілося.

Нагадаємо, згідно з песимістичним прогнозом Дитячого фонду ЮНІСЕФ, кількість бідних в Україні може зрости на більш ніж 9 млн осіб, з яких майже 2 млн дітей.

Згідно з оптимістичнішим прогнозом, кількість бідних цього року може зрости на 6,3 млн осіб, з яких 1,4 млн дітей.

У фонді зазначили, що рівень бідності в Україні зросте до 2020 року з 27,2% до 43-51%.

Як повідомляв УНІАН, середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в березні 2020 року зросла у порівнянні з березнем 2019 року на 11,8% - до 11 446 грн.