Зеленський анонсував законопроект, який збільшує дохідну частину місцевих бюджетів

Також планується вдосконалити механізм розподілу міжбюджетних трансфертів.

Президент Володимир Зеленський анонсував, що найближчим часом буде зареєстрований законопроект, спрямований на збільшення дохідної частини місцевих бюджетів.

Про це він заявив на засіданні Палати місцевої влади Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України, яке проходить у Хмельницькому.

Читайте такожРада внесла правки до закону про валюту: що зміниться і кого це стосуватиметься

"Спільно з урядом і парламентом ми будемо ініціювати законопроект про оптимізацію дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема, щодо удосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, доходів фізичних осіб, єдиного і транспортного податків. Йдеться не про збільшення цих податків, а саме про збільшення частки, яка залишається на місцях", - сказав він.

Також президент зазначив, що планується вдосконалити механізм розподілу міжбюджетних трансфертів.

Держбюджет і місцеві бюджети

  • У квітні 2020 року Кабінет міністрів спростив порядок і умови отримання місцевими бюджетами субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, що має поліпшити умови боротьби з коронавірусом.
  • 8 липня Кабінет Міністрів виділив майже 1,7 млрд грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
  • Крім того, в липні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв десятиліття "економічного прориву", Нацбанк збільшив міжнародні резерви до восьмирічного максимуму, а інфляція знову повернулася до зростання.
  • У червні 2020 року в загальний фонд місцевих бюджетів надійшло 131,5 млрд грн, що на 2,1%, або 2,7 млрд грн, більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • 23 березня 2021 року Кабмін прийняв рішення про виділення місцевим бюджетам майже 1,7 млрд грн на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення країни.
  • Місцеві бюджети у 2021 році отримають з державного бюджету понад 160 млрд грн субвенцій і дотацій.