Керівник офісу президента Михайло Подоляк прокоментував ситуацію з законом про олігархів / фото УНІАН, Олексій Іванов

В Офісі президента України висловили переконання, що в результаті законодавчої ініціативи президента про деолігархізації у комплексі з іншими інструментами олігархічна система в Україні буде ліквідована.

Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі радника керівника офісу президента Михайла Подоляка.

Читайте такожЗеленський вніс до Ради законопроект про олігархів: кого до них віднесуть і як будуть боротися

Відео дня

"Президентський законопроект про деолігархізацію вже в парламенті. Цей законопроект, по суті, радикально змінює традиційну систему тіньових взаємин між олігархами та публічними політичними суб'єктами", - повідомив він.

Подоляк зазначив, що, як мінімум, декларуванню підлягатиме сам факт контактів між олігархом і вищими чиновниками, депутатами, суддями, володарями вищих військових звань, керівниками політичних органів.

"Кожен з учасників таких контактів повинен буде подати декларацію про них - місце, час і зміст зустрічі. Тобто суспільство спочатку буде володіти інформацією про комунікації. З іншого боку, олігархам буде заборонено брати участь у приватизації та фінансувати – прямо або побічно – політичні партії. Чому? Тому що це занадто взаємозалежні процеси – через політиків формуєш неконкурентні правила приватизації та потім за фіктивним конкурсом стаєш переможцем", - вважає він.

Радник керівника ОП підкреслив, що до Зеленського ніхто в українській політиці навіть не намагався робити подібних кроків, спрямованих на чітке юридичне визначення явища і подальший демонтаж олігархічної системи. «Для Володимира Олександровича (Зеленського – УНІАН), попри численне ниття старих еліт, принципово створити в Україні всі необхідні умови для сталого і прозорого економічного розвитку, для забезпечення реальної рівності всіх громадян перед законом і судом", - вважає Подоляк.

На його думку, тривалий час олігархи та пов'язані з ними особи займали особливе становище в українській політиці та в економіці.

"Вони не підкорялися закону, фактично купували політиків, депутатів і суддів. Вони могли за допомогою своїх ресурсів шантажувати державу і вибивати для себе громадські ресурси. Тепер все це буде заблоковано. А якщо хтось з олігархів чи політиків, які звикли працювати на олігархів, протидіятиме цьому, то отримає від держави дуже жорстку відповідь. Зрозуміло, не відразу і не в повному обсязі. Тому що сьогодні закладена тільки перша цегла нової системи відносин", - міркує радник керівника ОП.

Далі, за його словами, потрібно відпрацювати логістику, внести відповідні зміни в інші нормативні акти, прийняти ще кілька найважливіших законів з даної тематики, привчити суспільство і, перш за все, представників еліти до нових правил.

Подоляк сказав, що ще на етапі підготовки президентського законопроекту про деолігархізацію і до внесення його до парламенту проти нього вже сформувалася де-факто коаліція дуже "різноманітних суб'єктів" – тих, хто завжди отримував вигоду від зв'язків з олігархами.

"Колишні депутати та екс-прокурори з особистим багатством, яке неможливо пояснити за законом. Старі політики, які не можуть навіть уявити політику без олігархічного впливу. Чого хоче ця коаліція? Просто залишити все як є. Щоб можна було і далі заробляти на зв'язках з олігархами, на торгівлі політичними та посадовими рішеннями. Цього більше не буде. В результаті цієї законодавчої ініціативи президента в комплексі з іншими інструментами олігархічна система буде ліквідована", - резюмував він.

Законопроект про олігархів