Двоконтурний або одноконтурний: газовий котел якого типу краще вибрати

НК

Прихід осені традиційно спровокував приріст попиту на опалювальне обладнання.

Прихід осені традиційно спровокував приріст попиту на опалювальне обладнання. Стрибок показників продажів помітили розробники газових котлів:

  • з одним контуром,
  • двоконтурних.

Однак багато користувачів не можуть визначитися, який із цих двох варіантів більше підходить для експлуатації в домашніх умовах.

Щоб дати вичерпну відповідь на це питання, фахівці проаналізували особливості, переваги та недоліки моделей з одним і двома контурами.

Двоконтурний котел: функціонування, цілі експлуатації, переваги

Двоконтурні газові котли вирішують два завдання:

  • гарантують коректне і безперешкодне функціонування системи опалення;
  • відповідають за водопідігрів.

Перевага таких девайсів — повноцінна комплектація. У комплект поставки входять всі необхідні для комфортного використання: запчастини та пристосування.

Також в числі їх плюсів:

  1. Розміри — невеликі. Такі моделі займають набагато менше місця, ніж інші різновиди котлів в тандемі з окремим бойлером.
  2. Раціональна витрата ресурсів. Пристрої витрачають мінімальні обсяги природного газу навіть незважаючи на високу продуктивність і універсальність.
  3. Безпека. Виробники двоконтурних котлів докладають максимум зусиль, щоб розробки були надійними і довговічними.

Недолік таких пристроїв — залежність температури приготовленої гарячої води від тиску в трубах і сили натиску.

Одноконтурний агрегат: відмінності і характеристики

Котли з одним контуром мають спрощену конструкцію і підходять для установки в різних приміщеннях: як підключених, так і не приєднаних до мережі гарячого водопостачання. Вони можуть працювати самостійно, а також в тандемі з окремими бойлерами непрямого нагріву.

Ціна одноконтурних агрегатів залежить від експлуатаційних і технічних характеристик. Серед них є бюджетні моделі і дорогі котли.

Сильні сторони таких девайсів — це:

  • можливість використання спільно з іншою кліматичною технікою;
  • забезпечення стабільного доступу до великого обсягу гарячої води за умови експлуатації разом з бойлером;
  • легке обслуговування, адекватна вартість ремонту;
  • ефективне опалення приміщень різної площі.

Мінус пристроїв такого типу — дороге обслуговування при наявності необхідності забезпечення автономного ГВП. На утримання «комплекту» з котла і бойлера доведеться витратити більше коштів, ніж на обслуговування одного агрегату з двома контурами.

Що краще?

Якщо пріоритетне завдання для користувача — економія на оплаті комуналки, то самим практичним рішенням для нього стане двоконтурний котел, ККД якого стартує від 95%.

У тих випадках, коли на першому місці — забезпечення безперешкодного надходження підігрітої води до кількох точок водозабору, краще віддати перевагу набору з бойлера і котла з одним контуром.