Відкриті "Великим будівництвом" нові туристичні ринки принесуть в економіку України мільйони доларів – ЗМІ

Зараз прискорюється відновлення української туристичної галузі після кризи, викликаної пандемією, з'ясували журналісти.

Розвиток туристичної галузі, ініційований програмою Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", дозволив відкрити для України нові ринки. Про це йдеться у матеріалі "Обозреватель".

Так, в даний момент відновлення української туристичної галузі після спричиненої пандемією кризи пришвидшується. За 9 місяців цього року до України вже приїхали 3 мільйони іноземців – це на 12,6% більше, аніж за аналогічний період 2020 року. Авіатрафік у небі над Україною за літо становив 230% від показників минулого року.

"Наразі ми спостерігаємо не лише повернення туристів в Україну, а також підвищення рівня внутрішніх поїздок та значну переорієнтацію основних туристичних ринків для України", – зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Зокрема, цього літа Україну відвідали в 10 разів більше туристів з Саудівської Аравії, ніж за цілий 2019 рік – 41 тисяча. Потенційні надходження в економіку від нового напрямку оцінюються у близько $83 млн.

Такий успіх зумовила як промо-кампанія, яку на ринку цієї країни запустило Держагентство розвитку туризму, так і нова інфраструктура, що створюється в рамках "Великого будівництва".

Цього року стартувало оновлення регіональних аеропортів. В Одесі вже збудували нову злітно-посадкову смугу, яка дозволила відкрити прямі рейси з Одеси до Катару.

Крім цього, у планах "Великого будівництва" до 2024 року зробити 24 тис. км доріг, а також розширити мережу швидкісних потягів "Інтерсіті+" до 10 додаткових областей.

В рамках нової програми "Велика реставрація" планується відновити туристичні "магніти" у різних областях України: острів Хортиця, палац Потоцьких на Вінниччині, Одеський національний художній музей.

За оцінками грудня минулого року, за кожну 1 гривню, інвестовану в дороги чи мости, ВВП країни зростає коштом суміжних галузей вже на 2 гривні та 5 копійок.

"Немає сумнівів, що за рік, в ході якого одних державних доріг було відремонтовано та збудовано 4500 км, цей мультиплікатор зріс ще більше, що вкрай важливо для виводу країни зі скрутного становища після пандемії", – резюмується у ЗМІ.

Нагадаємо, раніше Президент Зеленський заявив, що "Велика реставрація" матиме різні варіанти фінансування. Передбачається, що деякі пам’ятки можуть бути відновлені в рамках концесійних проєктів.