
Йогурт - чудовий вибір для легкого і корисного сніданку або перекусу. Але чи знаєте ви, що не весь йогурт однаково корисний? Давайте розберемося, чим грецький йогурт відрізняється від звичайного, які плюси і мінуси кожного і чи варто переплачувати за "модний" варіант.
Раніше ми розповідали, чи можна щодня їсти вершкове масло - що про це говорять лікарі.
У чому різниця між грецьким йогуртом і звичайним
Дієтологи часто радять включити йогурт у здорове харчування, і чомусь часто говорять саме про грецький. У чому суть грецького йогурту і чим він кращий за звичайний магазинний?
Експерти сходяться на думці: й грецький, і звичайний йогурт корисні, але - кожен по-своєму, пише видання Prevention.com. Основні відмінності між грецьким і звичайним йогуртом зводяться до двох основних поживних речовин - білка і кальцію.
За даними Міністерства сільського господарства США, грецький йогурт містить удвічі більше білка, тому він краще насичує. Звичайний йогурт, за даними того ж Міністерства сільського господарства США, містить більше кальцію, необхідного для міцних кісток і здорових зубів. "Не існує єдиного "кращого" варіанту, коли йдеться про грецький і звичайний йогурт, - пояснює дієтологиня з Лос-Анджелеса Карла Ернандес (Carla Hernandez). - Обидва види йогурту є поживними, цільними молочними продуктами з трохи різним складом поживних речовин".
Грецький йогурт чи звичайний - який вибрати
І у звичайного, і у грецького йогурту є як плюси, так і мінуси.
Головна перевага грецького йогурту - висока концентрація білка. Він багатий на казеїн, білок, що повільно засвоюється і сприяє насиченню та допомагає підтримувати м'язову масу. Недоліком є те, що під час проціджування втрачається частина кальцію, а його більш гострий смак може не сподобатися всім,
- каже магістр наук, дієтолог, зареєстрований дієтолог у UCSF Health Брі Філліпс (Bree Phillips).
Проціджування, про яке говорить експерт, - це частина процесу приготування грецького йогурту. Рідка сироватка відціджується з простого йогурту, внаслідок чого новий продукт набуває більш густої та кремоподібної текстури. Саме це і робить його грецьким йогуртом.
Плюси грецького йогурту:
- згідно з одним із досліджень, він зміцнює м'язи та допомагає відновитися після тренувань;
- ще одне дослідження доводить, що такий йогурт здатен знизити запалення, підтримує імунітет;
- знижує ризик розвитку раку товстої кишки - теж згідно з дослідженням, хоча цю властивість має і звичайний йогурт.
Мінуси:
- у ньому менше кальцію, ніж у звичайному йогурті;
- він дорожчий, оскільки під час виробництва на нього йде більше молока;
- в ароматизованих варіантах може бути надлишок цукру.
Висновок такий: грецький йогурт чудово підходить як джерело білка й енергії. Але щоб отримати максимум користі, слід вибирати натуральний і несолодкий варіант.
Звичайний йогурт багато в чому не поступається грецькому, а в деяких аспектах навіть виграє. "Звичайний йогурт - це мій улюблений вибір, - каже Карла Ернандес. - Він легкий, кремоподібний і має природну м'яку солодкість, що робить його універсальним: його можна додавати в смузі, поєднувати з фруктами або використовувати для приготування таких страв, як пудинг із насіння чіа".
Плюси звичайного йогурту:
- знежирений містить менше калорій, ніж грецький;
- більш доступний за ціною;
- завдяки більшому вмісту кальцію, допомагає підтримувати здоров'я кісток і зубів;
- на смак - не такий кислий, як грецький.
Мінуси:
- у ньому менше білка, тому він менш поживний, ніж грецький;
- також часто містить додатковий цукор;
- менш універсальний - має більш рідку текстуру, тому його складніше використовувати замість сметани чи майонезу в кулінарії.
Чи можна грецький йогурт замінити звичайним? У більшості випадків - так, але з деякими застереженнями. Дієтологи підкреслюють, що різниця між ними мінімальна: "Міцність кісток залежить не тільки від кальцію, - пояснює Ернандес. - Білок, магній, вітаміни D і K, фосфор - усе це відіграє роль. І обидва види йогурту містять ці важливі поживні речовини в приблизно однаковій кількості".
Тож, якщо вам потрібен легкий, доступний і багатий на кальцій продукт - обирайте звичайний йогурт із низьким вмістом цукру. Якщо ж потрібне джерело білка та енергії - тоді підійде натуральний грецький. Обирайте той, який вам смачніший - нехай він стане частиною вашого збалансованого раціону.