За рік роботи Абромавичуса в "Укроборонпромі" експорт озброєнь впав втричі - ЗМІ

За даними держконцерну, за першу половину 2020 року було експортовано продукції на 145 млн доларів.

Команда гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса за рік роботи повністю провалила експортний напрямок.

Про це йдеться в статті "Рік Абромавичуса в "Укроборонпромі": Круте піке "нової команди", опублікованій на Defence Express.

Так, за даними держконцерну, за першу половину 2020 року було експортовано продукції на 145 млн доларів. Для порівняння за весь 2019-й — 908 млн доларів.

"Тобто експорт озброєнь впав майже в три рази. Тут якось ніяково згадувати обіцянки Абромавитчуса досягти в 2020 - му показника експорту в 1,3 млрд доларів», - пишуть автори статті.

Читайте такожЧерез схеми топ-менеджерів "Укроборонпром" втратив у Пакистані контрактів на $15 мільйонів - ЗМІ

Таке епічне падіння має свої конкретні імена. Крім Айвараса Абромавичуса, це його заступник з маркетингу та збуту Михайло Морозов.

Згілно з даними антикорупційного розслідування Цензор.нет, через дії Морозова тільки на одному контракті з Пакистаном Україна втратила 15 млн доларів. І все через те, що Морозов і його партнер Мохаммад Захур лобіювали інтереси своєї компанії-прокладки Raviana Pakistan Private Limited.

За інформацією Defense Express, влітку цього року в "Укрспецекспорті" відбулася небачена "зачистка" фахівців пакистанського напрямку, які протягом десятиліть працювали з цією країною.

«Звільнили відразу сім унікальних фахівців, включаючи директора представництва в Пакистані. Це остаточно зруйнувало систему роботи українських спецекспортерів на цьому специфічному ринку», - йдеться в статті.

Таким чином, бізнес-інтереси Морозова і його партнера Мохаммада Захура, фактично позбавили Україну валютної виручки і вибили її з важливого ринку. У цьому їм посприяв і колишній директор Грибовецького сміттєзвалища, а нині гендиректор "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря.

«Цікаво, що Абромавичус, замість того, щоб позбутися "зашквареного" заступника, щосили тягне його, як наступника в крісло глави концерну. Також поки залишається на посаді гендиректор "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря - протеже Морозова і Захура", - зазначають автори статті.