Ілюстрація REUTERS

Держконцерн «Укроборонпром» втратив контракт на поставку озброєнь Пакистану через участь у тендері компанії-прокладки, афілійованої із заступником глави концерну Михайлом Морозовим.

Про це повідомив Цензор.нет. Навесні 2020 року Головне управління закупівель сухопутних військ Пакистану оголосило тендери на поставку запчастин для ремонту танків Т-80УД і моторно-трансмісійних установок танків «Аль-Халід» на загальну суму $36 млн. «Дочка» Укроборонпрому компанія «Укрспецекспорт» стала переможцем з низки позицій, сума контрактів склала $15 млн.

Однак 5 червня на сайті Організації з контролю державних закупівель Пакистану було опубліковано оголошення про анулювання результатів і повторні торги. Причиною анулювання тендерів стали «непрофесійні та деструктивні» дії керівництва «Укрспецекспорту».

Відео дня

"Спочатку було погоджено, що компанія «Укрспецекспорт» бере участь в армійських тендерах безпосередньо. Проте українська сторона фактично передала угоду компанії-посереднику Raviana Pakistan Private Limited", - пишуть журналісти.

Читайте такожУкраїнським військовим передали два відновлені танки "Булат" (фото)

"Кіпрська Raviana Consultancy Limited та її пакистанський підрозділ афілійована із заступником глави Укроборонпрому з маркетингу та збуту Михайлом Морозовим і його бізнес-партнером Мохаммадом Захуром. Ці компанії отримали ексклюзивні права представляти інтереси «Укрспецекспорт» на пакистанському ринку одразу після нових кадрових призначень в Укроборонпромі в січні 2020 року. Тоді заступником голови концерну став Морозов, а главою Укрспецекспорту - Вадим Ноздря", - зазначають ЗМІ.

Цензор.нет нагадав, що у 2014 році Raviana внесли в «чорні списки» Укроборонпрому з анулюванням всіх довіреностей і забороною на роботу з нею, однак у 2020 році компанія знову опинилася на тендерному ринку.

Журналісти зазначають, що Raviana Pakistan Private Limited мала консультувати «Укрспецекспорт», проте насправді замкнула на собі всі процеси. «Всі форми зі згодою на умови й підтвердження відсутності розбіжностей заповнювалися Raviana. Особливо "здивувало", що Raviana в комплекті тендерних документів разом з сертифікатом ГК «Укрспецекспорт» про відсутність агента або консультанта долучає довіреності ДК «Укрспецекспорт» на Raviana», - пише Цензор.нет.

У результаті частина позицій у тендерах, де ціна все-таки виявилася нижчою, «Укрспецекспорт» виграв. Однак пізніше з'ясувалося, зазначають ЗМІ, що Raviana від імені української компанії погодилася на умови, що суперечать українському законодавству: бронетанкові заводи відмовилися їх виконувати. Через зрив домовленостей Головне управління закупівель СВ Пакистану відсторонило Raviana від всіх майбутніх тендерів. «Перебуваючи на вищих посадах держкомпаній, укладати договори зі своїми ж фірмами-прокладками. Наскільки вигідна така співпраця для нашої країни, показали результати останніх тендерів у Пакистані », - пише Цензор.нет.

Як раніше повідомлялося, гендиректор Укроборонпрому Айварас Абромавічус може покинути концерн. Серед його можливих наступників називають і Морозова. «Якщо це станеться, найближчим часом Raviana й інші компанії Захура-Морозова чекає небувалий фінансовий успіх. Але ось в українських оборонних підприємств явно зменшиться контрактів, не кажучи про подальший підрив авторитету України на ринку озброєнь», - йдеться в матеріалі.