Білий дім повідомив постачальників Huawei про відкликання ліцензій

Рішення адміністрації Дональда Трампа про відкликання ліцензій на постачання обладнання для Huawei стосуватиметься як ліцензії на постачання продукції та технологій вартістю $120 млрд, так і ліцензії на $280 млрд, розгляд яких ще не почався.

Адміністрація Трампа повідомила постачальників Huawei, в тому числі виробника мікросхем Intel, про відкликання ліцензій на постачання обладнання для китайської компанії і має намір відхилити десятки інших заявок.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожСША готові заплатити Україні за відмову від Huawei

Відзначається, що цей захід спрямований проти Huawei ймовірно став останнім з тривалих зусиль адміністрації Трампа з ослаблення найбільшого в світі виробника телекомунікаційного обладнання, який Вашингтон розглядає як загрозу національній безпеці.

Як пише видання, в електронному листі Асоціації напівпровідникової промисловості йдеться про плани Мінторгу США «відхилити значну кількість запитів на ліцензію для експорту в Huawei та відкликати принаймні одну раніше видану ліцензію».

За словами джерел, знайомих з ситуацією, відкликань ліцензій насправді було кілька. За словами одного зі співрозмовників агентства, у чотирьох компаній відібрали вісім ліцензій. Як мінімум одну ліцензію було відкликано у японського виробника чіпів флеш-пам'яті Kioxia (раніше - Toshiba Memory). Також в числі постраждалих називають компанію Intel.

В електронному листі повідомлялося, що дії охоплюють "широкий спектр" продукції електронної промисловості.

Що цьому передувало

  • В Україні компанія Huawei забезпечує роботу загальної 4G мережі в київському метрополітені. Завдяки технічному рішенню від Huawei, одну базову станцію в столичній підземці можуть використовувати відразу всі три мобільних оператори.
  • Федеральна комісія зі зв'язку Сполучених Штатів офіційно визнала китайські телекомунікаційні компанії Huawei та ZTE загрозою національній безпеці.
  • Рішення набуло чинності від 30 червня.
  • У липні під тиском США британський уряд ухвалив виключення обладнання Huawei з мережі 5G до 2027 року. 
  • Всі звинувачення Huawei відкидає, а рішення США про заборону віце-президент компанії назвав "політично мотивованим і не пов'язаним з оцінкою ризиків". 
  • Також шведська влада заборонила місцевим операторам зв'язку використовувати обладнання від китайських постачальників Huawei або ZTE для своїх мереж 5G.
  • Вашингтон підштовхує своїх союзників до подібних жорстких дій щодо китайських фірм.
  • Телекомунікаційний гігант Huawei не витримав санкцій США, які звинуватили бренд у співпраці з китайськими спецслужбами та стеження за користувачами, і вирішив продати підрозділ Honor за 15,2 мільярда доларів.
  • 22 грудня влада США заявила про те, що виділить $1,9 млрд на фінансування програми з демонтажу телекомунікаційного мережевого обладнання Huawei, яке, за словами уряду США, становить загрозу для національної безпеки країни.
  • 23 грудня 2020 року Міністерство закордонних справ України вирішило демонтувати з будівель відомства всі обладнання китайської компанії Huawei.
  • 23 грудня 2020 року уряд США заявив про те, що може надати Україні фінансову допомогу, щоб покрити різницю в ціні між 5G-обладнанням китайської Huawei та іншими постачальниками телекомунікаційних послуг.