У Мінінфраструктури вирішили зробити Дніпро судноплавним протягом усього року

Зараз здійснюється ремонт дніпровських шлюзів.

Міністерство інфраструктури планує здійснювати судноплавну навігацію на річці Дніпро протягом усього року, якщо для цього будуть сприятливі погодні умови.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з посиланням на главу відомства Владислава Криклія.

Читайте такожКабмін розширив перелік судноплавних річок України

"У наших планах - здійснювати навігацію на Дніпрі протягом усього року, якщо для цього будуть сприятливі погодні умови", - цитує прес-служба його слова.

Криклій також повідомив, що зараз здійснюється ремонт дніпровських шлюзів.

"Після того, як у березні цього року у зв'язку з COVID-19 були прийняті нові зміни до держбюджету, на жаль, капітальні витрати в розмірі 77,3 млн грн на програму із забезпечення експлуатаційно-безпечного стану шлюзів на Дніпрі були зняті. Але ми знайшли вихід з цієї ситуації та за фінансової підтримки наших європейських партнерів продовжуємо виконувати ці роботи", - зазначив глава Міністерства.

Ремонтні роботи

Зокрема, на Київському шлюзі розпочато роботи з ремонту системи осушення судноплавної камери, проводиться демонтаж обладнання (очікуваний термін виконання - кінець 2020 року); на Канівському шлюзі завершено роботи по заміні верхніх робочих воріт, тривають загальні будівельні роботи (очікуваний термін виконання - листопад 2020 року).

Крім цього, на Дніпродзержинському шлюзі тривають роботи із заміни нижніх робочих воріт, розпочато виготовлення великогабаритних елементів (у поточному році очікується виключно виготовлення конструкцій); на Каховському шлюзі розпочато роботи з ремонту системи осушення судноплавної камери, проводиться демонтаж обладнання (очікуваний термін виконання - кінець 2020 року); а також тривають роботи з ремонту конструкцій судноплавної камери та гідротехнічних галерей (очікуваний термін виконання - кінець 2020 року).

Криклій також підкреслив важливість якнайшвидшого прийняття закону "Про внутрішній водний транспорт", який дозволив би розв'язати проблемні питання, пов'язані з модернізацією судноплавних шлюзів на Дніпрі та їх фінансуванням.

Хронологія подій

  • 24 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект "Про внутрішній водний транспорт".
  • Метою прийняття законопроекту є правове врегулювання правовідносин у галузі внутрішнього водного транспорту та встановлення економічних та організаційних засад його діяльності.
  • Прийняття проекту мало забезпечити уніфікацію термінології в галузі водного транспорту та виключення колізій у відповідній сфері законодавства.
  • Також законопроект передбачав створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів у складі спеціального фонду державного бюджету.
  • 30 вересня 2020 року Кабмін розширив перелік судноплавних річок України.