У жовтні набуває чинності закон про ваговий контроль, який захистить дороги "Великого будівництва"

З п'ятниці, 1 жовтня, набуває чинності закон щодо здійснення габаритно-вагового контролю, який допоможе зберегти від руйнування дороги, покращить безпеку дорожнього руху та сприятиме зменшенню кількості ДТП.

Про це повідомила Facebook-сторінка Укравтодору.

Закон запроваджує адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, а також відеозапису в автоматичному режимі.

"Крім цього, закон запроваджує штрафи для водіїв транспортних засобів за невиконання вимог про зупинку від представників Укртрансбезпеки, внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної чи іншого документа", - розповіли в Укравтодорі.

Одним з засобів контролю стануть майданчики зважування-в-русі (WiM), установка яких триває на трасах, що відновлюються у рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Існуючі майданчики працюють в тестовому режимі, а усі дані з доріг передаються до Укртрансбезпеки. До кінця року планується розширити їх мережу до 102 комплексів.

"Майданчик перекриває дорогу по всій ширині, а фіксація руху здійснюється цілодобово у режимі реального часу за допомогою обладнання, яке монтується у верхньому шарі покриття автомобільних доріг або на прогонових будовах мостів та шляхопроводів", - пояснили в Автодорі.

Навантаження на кожну вісь вимірюється як мінімум у трьох послідовних точках. Дані про номерні знаки, габаритні розміри, загальну масу, навантаження на кожну вісь та кожне колесо окремо, кількість осей, швидкість руху зчитуються автоматично, що дозволяє виключити з процесу контролю людський фактор, додали у держустанові.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомив про плани програми "Велике будівництво" щодо розбудови дорожньої мережі. За його словами, у 2021 році планується відремонтувати та реконструювати 4500 кілометрів державних доріг та 2000 кілометрів місцевих.