«Укрзалізниця" створює окрему філію, яка керуватиме вокзалами

Реорганізацію вокзального господарства планується провести у два етапи.

Акціонерна компанія «Укрзалізниця» планує з 1 липня 2020 року створити окрему філію - "Вокзальну компанію", з метою зробити вокзали в Україні ефективними та вивести їх на беззбитковий рівень.

Читайте такожКвитки на потяги відтепер можна купити і в касах на залізничних вокзалах

Як повідомила прес-служба «Укрзалізниці», відповідне рішення ухвалило правління компанії.

За словами директора зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики «Укрзалізниці» Антона Саболевського, таке рішення викликане необхідністю удосконалення системи управління вокзалами, підвищення ефективності їх діяльності, зокрема за рахунок мінімізації дублюючих функцій.

«До головних цілей відноситься і скорочення фінансових витрат, вихід на рівень беззбитковості та, згодом, отримання прибутку. Досягти цього планується, зокрема, за рахунок розвитку комерційних площ», - зазначив Саболевський.

Зазначається, що реорганізацію вокзального господарства планується провести у два етапи: спочатку до філії передадуть вокзали, які зараз перебувають в управлінні філії «Пасажирська компанія» (найбільші комплекси - позакласні та 1-го класу).

«На другому етапі передадуть вокзали 1-3 класів, після чого, з метою оптимізації структури управління, планується визначити 14 базових вокзалів, завдяки чому планується централізувати фінансові, кадрові, юридичні та інші функції. Персонал для нової філії буде оформлений шляхом переведення з інших підрозділів: «Пасажирська компанія», «Центр будівельно-монтажних робіт і експлуатації будівель і споруд», регіональних філій», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що подібна система запозичена у німецької залізничної компанії Deutsche Bahn.

«У складі цього холдингу є окрема компанія, що опікується вокзалами - DB Netze Stations, яка за підсумками 2019 року одержала прибуток EBITDA у розмірі 349 млн євро. Разом з тим, за підсумками 2019 року негативний фінансовий результат діяльності вокзалів «Укрзалізниці» становив близько 800 млн грн», - йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби, на балансі «Укрзалізниці» перебуває 106 вокзалів, 75 з яких перебувають на балансі філії «Центр будівельно-монтажних робіт і експлуатації будівель і споруд», 21 - філії «Пасажирська компанія», 10 - регіональних філій.

Довідка УНІАН. «Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує понад 80% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.