"Велике будівництво": до кінця 2024 року поїзди Інтерсіті запустять до усіх обласних центрів

До кінця 2024 року планується електрифікувати понад 500 км колій, що дозволить налагодити швидкісні міжрегіональні сполучення та запустити нові маршрути формату Інтерсіті+ до понад 10 обласних центрів країни.

Про це було заявлено в ході форуму "Велике будівництво: нова залізниця", передає пресслужба Міністерства інфраструктури.

"До кінця 2024 року в усі обласні центри має доїжджати поїзд Інтерсіті. Щоб досягнути цієї цілі, ми розгортаємо масштабну електрифікацію колій", - розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Станом на зараз електрифікація в рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" вже охопила близько 50 км колій. Зокрема, незабаром завершаться роботи на маршруті Київ — Васильків-2 протяжністю 11 км.

"Організація такого сполучення дозволить переорієнтувати значний пасажиропотік на цьому напрямку з автомобільного на залізничний транспорт. Станція Васильків-2 розташована лише в 500 метрах від центральної площі міста Васильків, і курсування приміських поїздів до цієї станції буде зручнішим для городян", - зазначили у Мінінфраструктури.

Крім цього, нещодавно було введено в експлуатацію 6,5 км дільниці Чорноморська — Берегова, що використовується найбільшими морськими портами України. Будівництво та електрифікація другої головної колії дільниці дозволило підвищити її пропускну спроможність до 60 пар поїздів на добу.

Серед проєктів, які будуть завершені наступного року, є маршрут Ковель – Ізов – Держкордон та дільниця Черкаси — станція ім. Т. Шевченка протяжністю 30,4 км.

"Наразі залізниця не є конкурентним та комфортним засобом пересування для мешканців Черкас. Впровадження проєкту дозволить скоротити час у дорозі на 40 хвилин", - йдеться у повідомленні.

Наступного року стартують також роботи з електрифікації маршрутів Долинська – Миколаїв – Колосівка, Ворожба – Суми та Житомир – Новоград-Волинський.

Нагадаємо, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що в рамках угоди між урядами України і Франції Укрзалізниця отримає 130 нових вантажних електропотягів виробництва компанії Alstom.