За допомогою мобільних телефонів люди з порушенням здоров’я зможуть ознайомитися з інформацією про голосування на виборчих дільницях

Вибори

На плакатах про порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про місцеві вибори будуть розміщені QR-коди для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я.

Інформація з плакатів на дільницях про порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про місцеві вибори буде доступною для осіб з порушенням здоров’я

Читайте такожУ МОЗ назвали єдину умову для перенесення місцевих виборів

Як повідомляє Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії, 2 жовтня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого Комісія затвердила форму і текст плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про місцеві вибори, а також встановила Порядок їх виготовлення та передачі відповідним дільничним виборчим комісіям.

Комісія вважає, що рівний доступ до виборчого процесу має забезпечуватись для всіх його учасників та на всіх етапах, навіть в таких питаннях як виготовлення вказаних плакатів.

Так, зокрема, Комісією встановлено, що при виготовленні плакатів у нижньому правому куті розміщується матричний двовимірний QR-код для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), що забезпечують переклад інформації, відображеної на плакаті, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушеннями зору.

Член ЦВК Віталій Грень зазначив: “Ми зробили суттєвий крок вперед в питаннях забезпечення надання інформації людям з порушеннями зору і слуху. А по суті стали новаторами, адже вперше в історії національних виборів розміщені на виборчих дільницях інформаційні плакати, які розʼяснюють порядок голосування і відповідальність за порушення виборчого законодавства, міститимуть QR-код. Відсканувавши код телефоном, можна буде прослухати інформацію, що розміщена на плакаті. Така функція розпочне діяти ближче до дня голосування”.

Крім того, комісія затвердила Порядок виготовлення виборчих бюлетенів з місцевих виборів та їх передачі відповідним територіальним і дільничним виборчим комісіям та встановила відповідні форми актів приймання-передачі та протоколів виборчих комісій про їх передачу.

Місцеві вибори в Україні 2020

  • Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.
  • ЦВК попередньо рекомендувала прийняти наступні правила під час організації та проведення виборів у регіонах: дотримання соціальної дистанції, не більше чотирьох осіб за один стіл бюлетенів, забезпечення дезінфекторами, окремі кабінки для людей з симптомами ГРВІ та заборона на публічні заходи за участю кандидатів у депутати всередині приміщень.
  • Також стало відомо, що на виборчі дільниці людей пускатимуть і без маски, але тоді поліція повинна притягнути таку особу до адміністративної відповідальності.